DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Mali strijdt voor eenheid*: dialoog als conflictpreventie (update)

[Update 21 augustus]

Met het aftreden van president Keïta afgelopen 19 augustus, - nadat muitende militairen hem hadden ontvoerd - komen de maandenlange protesten in Mali tot een hoogtepunt. 18 augustus trad de president af en parlement en regering werden ontbonden De protesten begonnen op 5 juni na de omstreden parlementsverkiezingen in Mali afgelopen maart. Sindsdien is het steeds onrustiger. De woede van de demonstranten richtte zich vooral tegen president Ibrahim Boubacar Keïta, die niet in staat bleek de voortdurende aanvallen van jihadisten en de gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden. De woordvoerder van protestbeweging M5** belooft nu een nationaal forum voor vrede en sociale cohesie en nieuwe verkiezingen te organiseren.

Sociale onrust groeit

De situatie in Mali is steeds meer precair. De onveiligheid groeit door aanslagen in het noorden en midden van Mali, door jihadisten die uit lijken te zijn op een nieuw kalifaat in de Sahel. Door de toenemende droogte is er te weinig voedsel. De economische problemen zijn groot. Vooral onder jongeren is de werkloosheid torenhoog. Recent zijn daar ook onderwijsstakingen bij gekomen en bovendien uiteraard de coronacrisis. Dit alles zorgt voor grote sociale onrust.

De protesten begonnen op 5 juni na de omstreden parlementsverkiezingen in Mali afgelopen maart. Sindsdien is het steeds onrustiger in Mali.Bij protesten afgelopen juli vielen vier doden en werden ten minste zes oppositieleiders gearresteerd. De oppositiecoalitie, aangevoerd door imam Mahmoud Dicko, eiste al eerder het aftreden van de president, maar leek wel open te staan voor dialoog over hervormingen.

De recente bemiddelingspoging van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten onder leiding van de president van Niger heeft helaas niet geleid tot een opening voor dialoog. De ECOWAS is er alles aan gelegen om de crisis in het buurland te bedwingen om verdere escalatie van de veiligheidssituatie in de regio te voorkomen

De presidenten van Niger, Ghana, Ivoorkust, Nigeria en Senegal probeerden op 23 juli te bemiddelen tussen de Malinese overheid en de oppositie (foto BBC News). 

Oproep tot sociale dialoog

CNV Internationaal werkt in Mali samen met twee vakcentrales: CSTM** en UNTM***. Alle trainingsactiviteiten afgelopen jaren zijn gericht op het versterken van de dialoogcapaciteiten van het vakbondsleiders en van de samenwerking tussen beide vakcentrales.

Het derde congres van de CSTM in 2019 stond geheel in het teken van de rol van vakbonden in conflictpreventie en het bevorderen van constructieve sociale dialoog. Nu lijkt die dialoog ver weg voor de CSTM, die de president verantwoordelijk houdt voor de huidige crisis in Mali.

Ahmadoun Amion Guindo, algemeen secretaris van de CSTM, tijdens het derde congres in 2019 over sociale dialoog

Eerder, tijdens een persconferentie op de Dag van de Arbeid (1 mei), presenteerde de vakcentrale UNTM haar sociaal-economische voorstellen aan de overheid om de coronacrisis aan te pakken. Dit gebeurde in samenwerking met werkgeversorganisatie CNPM.

Beiden roepen de politieke partijen in Mali en in de regio op tot dialoog. Alleen in gesprek met elkaar kom je tot constructieve oplossingen die de stabiliteit in Mali terug kunnen brengen.

Alleen in gesprek met elkaar kom je tot constructieve oplossingen die de stabiliteit in Mali terug kunnen brengen.

Daarnaast vragen vakbonden en werkgevers meer aandacht voor voedselzekerheid en internationale voedselketens. Afrikaanse landen moeten meer onderling samenwerken en zelfvoorzienend worden wat betreft voedselzekerheid.

* (Titel « Mali strijdt voor eenheid «  : zo begint het volkslied van Mali).

** Mouvement 5 juin naar de eerste dag van de protesten

*** CSTM = Confédération Syndicale des Travailleurs du Mali

**** UNTM = Union Nationale des Travailleurs du Mali

Publicatiedatum 21 08 2020