DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Textielwerknemers verdienen niet genoeg

Te weinig om van te leven

De onderhandelingen in Cambodja voor een hoger minimumloon voor werknemers in de kledingindustrie hebben niet het gewenste resultaat. De werknemers krijgen er volgend jaar slechts $6 bij. Daarmee komen ze uit op $200 per maand en dat is lang niet genoeg om er een leefbaar loon van te maken. Zeker nu ook daar de inflatie hard toeslaat en dagelijkse boodschappen veel duurder zijn geworden.


Een digitale enquête van onze vakbondspartner maakte deze zomer duidelijk dat werknemers gemiddeld rond de $300 uitgeven per maand aan vaste lasten.  

"Om bij te verdienen rijd ik na werktijd als tuktuk chauffeur"

Som Chandy, werkt in kledingfabriek en is actief voor de vakbond: 

Voor de loononderhandelingen hebben we dit jaar eerst onderzoek gedaan onder werknemers in de textielindustrie. Dat deden we met een enquête die mensen eenvoudig op een tablet of telefoon konden invullen. 

Maar helaas gaat het minimumloon maar $6 omhoog volgend jaar; dus van $194 naar $200. Ons voorstel, een minimumloon van $215, was heel redelijk en ik ben dan ook teleurgesteld en niet blij met het onderhandelingsresultaat. Om wat extra geld te verdienen, rijd ik na werktijd als tuktuk chauffeur. Mijn vrijwilligerswerk voor de vakbond vind ik heerlijk, omdat ik wil dat mijn collega’s eerlijk worden behandeld en beloond. 

Het zou mooi zijn als kledingmerken zich beter informeren over de situatie. Zij kunnen de druk opvoeren om werknemers een leefbaar loon te geven.

Hier lees je meer over eerlijke kleding.

CNV Internationaal maakt deel uit van STITCH, Sustainable Textile Initiative, Together for Change. 

Publicatiedatum 04 11 2022