DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Protesten in Jakarta tegen nieuwe Indonesische regelgeving die lonen in textielsector met 25 procent kan verlagen

Loonsverlaging dreigt in Indonesische textielsector 

Onlangs gingen leden van textielfederatie Garteks, één van de partnervakbonden van CNV Internationaal in Indonesië, samen met andere bonden de straat op. Zij demonstreerden tegen een nieuwe wet die het voor werkgevers mogelijk maakt om de lonen met een kwart te verlagen. 

De regering voert de wet in als verzachtende maatregel voor fabrieken die getroffen worden door de Europese inflatie. De leden van Garteks willen daarentegen meer sociale dialoog, zodat dit soort wetgeving niet zomaar wordt ingesteld met alleen maar inspraak van de bedrijven. De hoop is dat de overheid zowel bedrijven als vakbonden en werknemers raadpleegt om te vragen wat zij willen.

Dalende lonen

Deze nieuwe wetgeving bevestigt nogmaals dat de Indonesische overheid de belangen van bedrijven en werkgeversorganisaties boven de belangen van de miljoenen werknemers in de textielsector zet.  

Naar aanleiding van een dalend aantal orders door de post-Covid economische crisis en de oorlog in Oekraïne, heeft het Indonesische Ministerie van Arbeid nieuwe regelgeving aangenomen. Hierdoor mogen werkgevers de lonen van werknemers in onder andere de textielsector met 25 procent verlagen. 

Deze wetgeving komt bovenop de Job Creation Law, waardoor de lonen en arbeidsrechten van werknemers al een flinke klap kregen.

Onderzoek van textielfederatie Garteks bevestigt dat werkgevers de wereldwijde recessie als excuus gebruiken om arbeidsrechten verder op te schorten. Zo worden werknemers gedwongen om hun contract op te zeggen en worden tienduizenden werknemers ontslagen zonder ontslagvergoeding en/of voordat de contractduur over is.  

Ambtenaren zitten in kantoren met airconditioning, terwijl de vakbond in direct contact staan met de werknemers en de impact van overheidsbeleid op de werknemers echt begrijpt.”   (Garteks leider)

Gesprekken voeren 

Naast de protesten zet Garteks zich nu in om invoering van de loonsverlaging op fabrieksniveau tegen te gaan door in gesprek te gaan met de werkgevers en bedrijven zelf en hen te overtuigen de loonsverlaging niet in te voeren. Maar dit is geen oplossing voor het grotere probleem. Er vindt te weinig sociale dialoog plaats tussen werknemers, werkgevers én de overheid. 

Een vertegenwoordiger van Garteks: “De overheid kent alleen de situatie vanuit rapporten, niet ‘on the ground’. Ambtenaren zitten in kantoren met airconditioning, terwijl de vakbonden in direct contact staan met de werknemers en de impact van overheidsbeleid op de werknemers echt begrijpt.”  

Daarom blijft CNV Internationaal de textielfederatie Garteks steunen in haar lobbyactiviteiten richting de overheid en bedrijven om sociale dialoog in de textielsector in Indonesië op de kaart te zetten.

 

 

 

Publicatiedatum 08 06 2023