DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Midden-Amerika en Europa zetten laatste stap naar associatieovereenkomst

De EU en Midden-Amerika hebben na 13 jaar eindelijk een overeenkomst bereikt die de handel en samenwerking tussen beide regio's zal versterken

Na 13 jaar is er eindelijk een overeenkomst van kracht tussen de Europese Unie en Midden-Amerika. Deze overeenkomst is gebaseerd op drie onderdelen: politieke dialoog, samenwerking en handel. De politieke samenwerking tussen beide regio’s zal hierdoor worden versterkt. CNV Internationaal richt zich samen met de lokale vakbondspartners vooral op  monitoring van de duurzaamheidsonderdelen van deze overeenkomst.

Op 29 juni 2012 was de overeenkomst al ondertekend door de EU en de Midden-Amerikaanse staten, en op 17 januari 2024 waren de ratificatieprocedures in alle lidstaten afgerond. De laatste stap is nu gezet waarbij de EU en Midden-Amerika zich beide binden aan een nauwe, langdurige relatie op alle belangrijke beleidsterreinen.

Onderdeel van de overeenkomst zijn gemeenschappelijke doelstellingen, zoals de bevordering van democratie en mensenrechten, duurzame ontwikkeling, goed bestuur en de rechtsstaat. 

Door dit verdrag zal de handel tussen de partners toenemen, aangezien de handel in producten naar en uit Midden-Amerika goedkoper en eenvoudiger is geworden door de overeenkomst. 

Het grootste deel van de invoerrechten is afgeschaft, en de toegang tot overheidsopdrachten en de investeringsmarkten is verbeterd.

 

De suikersector in Latijns-Amerika

Een sector die speciaal zal profiteren van deze overeenkomst is de suikersector. Werknemers in deze sector staan voor grote uitdagingen, zoals het verdienen van een leefbaar loon en het verkrijgen van veilige werkomstandigheden. 

Wij zetten ons in om ervoor te zorgen dat de voordelen van deze handelsovereenkomst bijdragen aan betere arbeidsomstandigheden en een eerlijker loon voor alle betrokkenen.

Publicatiedatum 28 05 2024