DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Kamer: pleit voor betere naleving mensenrechtenrichtlijnen

CNV Internationaal roept samen met het Colombia Platform en het MVO Platform de Tweede Kamerleden op om tijdens het IMVO-debat op woensdag 14 november mensenrechten centraal te stellen in productieketens èn tijdens economische missies, zoals naar Colombia eind deze maand. Voor het debat over Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) heeft CNV Internationaal er voor gepleit dat richtlijnen op het gebied van mensenrechten in het bedrijfsleven beter worden nageleefd door de Nederlandse overheid en door bedrijven, zowel op nationaal als internationaal niveau.

Dit voorjaar heeft de internationale organisatie voor economische en sociale ontwikkeling (OESO) een praktische gids voor bedrijven uitgebracht over hoe die de OESO-richtlijnen kunnen toepassen. Dus hoe zij een risicoanalyse kunnen maken om mensenrechtenproblemen te voorkomen en arbeidsrechten na te leven in hun keten. En hoe bedrijven problemen kunnen voorkomen en oplossen. Alle OESO-lidstaten hebben deze gids unaniem aangenomen. Dus ook Nederland. Nu moet het nog tot concrete resultaten leiden.

Arend van Wijngaarden, voorzitter van CNV Internationaal: “Helaas zien we dat het bij (grote) bedrijven toch nog vaak misgaat als het gaat om de positie van werknemers en de rechten die zij hebben. Het zou mooi zijn als de Tweede Kamerleden woensdag bepleiten dat het Nederlandse bedrijfsleven met behulp van deze praktische gids de OESO richtlijnen beter gaan naleven!”

Meer weten over MVO en ketenverantwoordelijkheid

Publicatiedatum 13 11 2018