DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Julio Roberto Gomez Esguerra - Een leven gewijd aan vakbondswerk en vrede in Colombia

Het bestuur van CNV Internationaal heeft met verdriet kennisgenomen van het overlijden van Julio Roberto Gomez Esguerra aan de gevolgen van COVID-19. Gomez Esguerra was oprichter en leider van vakbond CGT Colombia al sinds het ontstaan in 1971. Zijn leven was gewijd aan vakbondswerk in een van de landen waar dat gedurende vele jaren van burgeroorlog, en ook nu nog zeer risicovol is.

“Wij herdenken hem met groot respect”, reageert Anneke Westerlaken, voorzitter van CNV, “niet alleen vanwege zijn jarenlange enorme inzet voor onafhankelijk vakbondswerk, maar ook voor de vrede. We leven mee met zijn familie en zijn collega’s van vakbond CGT en wensen hen veel sterkte".

Onder de bezielende leiding van Gomez Esguerra ontwikkelde de CGT zich tot een brede beweging die mijnwerkers en suikerrietkappers vertegenwoordigt, maar daarnaast ook een sociale beweging is van lokale gemeenschapsorganisaties overal in Colombia.

Vakbondsleider Julio Roberto Gomez was ook betrokken bij het vredesproces en zette zich in om de dialoog op te starten voor de post-conflict periode. Hij wilde daarbij alle bevolkingsgroepen een stem geven; van de boeren en ontheemden tot aan de inheemse bevolking: 

“ Ik droom ervan dat we aan de vrede kunnen bouwen, inclusief sociale gerechtigheid.” 

“Vooral de mensen die anders nooit gehoord worden van de boeren en ontheemden tot aan de inheemse bevolking. Ik droom ervan dat we aan de vrede kunnen bouwen, inclusief sociale gerechtigheid. Er hebben zoveel mensen moeten lijden.”  

 

Lees hier ook "Na 50 jaar vrede in Colombia" uitgebreid interview met Julio Roberto Gomez van enkele jaren geleden 

Publicatiedatum 26 01 2021