DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

IMPACT COVID-19 CRISIS OP LATIJNS-AMERIKA

De COVID-19 epidemie heeft Latijns-Amerika getroffen op een moment dat het continent al in zwaar weer zat op politiek, sociaal en economisch gebied. Denk bijvoorbeeld aan de massale protesten in Chili, Colombia en Bolivia eind vorig jaar en de enorme vluchtelingenstromen vanuit Venezuela. Op dit moment is Latijns-Amerika de brandhaard van de wereldwijde epidemie. CNV Internationaal heeft het in Amsterdam gevestigde Centrum voor Studie en Documentatie van Latijns-Amerika (CEDLA) gevraagd de impact van de COVID-19 crisis op werkgelegenheid en arbeidsrechten in de mijnbouwketens in Peru en Colombia te analyseren. Deze paper is nu gepubliceerd.

De economie van Latijns-Amerika drijft grotendeels op de export vanuit de land- en mijnbouw via onder andere Nederland. De teruglopende vraag vanuit Europa en de Verenigde Staten maakt het continent erg kwetsbaar. Zo laat de studie zien dat de mijnbouw zwaar is geraakt door het kelderen van prijzen op de wereldmarkt en de afnemende vraag, waardeketens die onderbroken worden, nationale lockdowns en het (gedeeltelijk) sluiten van mijnbouwoperaties. Bedrijven reageren hierop door kosten terug te brengen over de rug van de werknemers, met ontslagen als gevolg evenals het openbreken van arbeidscontracten.

Daarbij zijn de zwaarst getroffen groepen met name mijnwerkers die werken via een uitzendbureau, en de mensen in de informele economie rondom de mijnbouw, zoals straatverkopers. Op de langere termijn bestaat het risico dat dit het begin is van een race naar de bodem als het gaat om arbeidsrechten. Dit maakt het des te belangrijker dat Nederlandse bedrijven en investeerders die grondstoffen betrekken uit Latijns-Amerika verantwoord ondernemen centraal stellen binnen hun bedrijf.

De paper van CEDLA is onderdeel van een serie van publicaties dat door het Netherlands Institute for International Relations Clingendael in samenwerking met CNV Internationaal is uitgebracht. De andere papers presenteren een algemene analyse van het effect van COVID-19 op de mondiale waardeketens waarbij specifiek naar het effect op jongeren en vrouwen wordt gekeken én een tweetal studies over West Afrika en Indonesië. CNV Internationaal zal de studies gebruiken om arbeidsrechten in internationale ketens te beschermen, vakbonden te ondersteunen én Nederlandse bedrijven en investeerders aan te spreken op hun verantwoordelijkheden.

LINK NAAR RAPPORT 

Publicatiedatum 14 07 2020