DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Daniëlle Woestenberg nieuwe voorzitter CNV Internationaal

Kennismaken

Daniëlle Woestenberg is sinds kort de nieuwe voorzitter van CNV Internationaal. Woestenberg is in het dagelijks leven ook voorzitter van CNV Onderwijs. Midden in de Nationale Onderwijsweek, met veel bezoeken aan scholen in het hele land, spreken we haar om kennis te maken. 

Het internationale werk is voor Woestenberg zeker niet nieuw. Ze was eerder betrokken bij internationale onderwijsprojecten en was ook toezichthouder bij een ontwikkelingsorganisatie.

Kiezen 

Wat was je eerste kennismaking met CNV Internationaal?

De eerlijke kledingroute in Utrecht vond ik een gaaf initiatief. Voor mij als consument is de internationale toeleveringsketen van kleding onzichtbaar. Je ziet niet wat daar allemaal mis is. Ik realiseerde me toen dat je dus onbewust bijdraagt aan misstanden. Die route bracht de vraagstukken van ver weg dichterbij én maakte helder wat je zelf kunt doen als consument.

Vrij

100% eerlijk werk wat betekent dat voor jou?

Voor mij betekent dat vrij zijn. Ik probeer mijn leven zo goed mogelijk in te vullen. In ons land hebben we daarvoor veel keuzevrijheid. Dat gun ik iedereen. Ongeacht waar je woont of werkt. Maar daarvoor moet de basis, zoals een loon waarvan je kunt leven en gezondheidszorg wel goed geregeld zijn.

Elders ontbreekt die vrijheid om te kiezen vaak. Je mening wordt niet gevraagd op je werk. Mensen worden bijvoorbeeld gedwongen om over te werken of ver weg te werken.

Werk draagt bij aan ontwikkeling van wie je bent als mens. Dat komt dicht bij mijn werk in het onderwijs. Het is belangrijk dat daar aandacht voor is. Het gaat om meer dan de harde arbeidsvoorwaarden. Aandacht voor professionalisering en je ontwikkeling als mens vind ik heel belangrijk.

Verschil

Wat vind jij de kracht van CNV Internationaal?

Bij CNV Internationaal ervaar ik wat ik ook merkte toen ik net bij het CNV begon. Er lopen zoveel goede projecten, maar je ziet dat lang niet altijd. Als CNV Internationaal hebben we veel te bieden. Dat wil ik graag laten zien. Vraagstukken rond gendergelijkheid, duurzaamheid en veiligheid komen bij CNV Internationaal heel intens aan de orde. De inzet van CNV Internationaal ligt op het snijvlak van vakbond, politiek en bedrijven. Daar zijn we goed in en daar kunnen we het verschil maken.

Toekomst

Hoe zie jij de vakbond van de toekomst in relatie tot CNV Internationaal?

‘Natuurlijk merk ik in het Nederlandse vakbondswerk maar al te goed wat er hier moet verbeteren. Juist nu staan we met z’n allen aan de lat als maatschappelijke organisaties. Tegelijk horen we nog steeds bij in de rijkste 5% van de wereld. 

Vakbond van de toekomst, dat betekent ook je open te stellen om te delen. We moeten verder kijken dan onze eigen bubbel. Onze leden laten hun maatschappelijke betrokkenheid al zien door lid te worden. Bijdragen aan een betere wereld is niet puur economisch. Dat gaat ook over medemenselijkheid en verantwoordelijkheid dragen.'

.

Publicatiedatum 06 10 2022