DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Een wereld te winnen voor vrouwen op palmolieplantages

GAPKI, HUKATAN en CNV Internationaal lanceren praktische handleiding

Op 23 maart werd de handleiding "Protecting the rights of women workers in palm oil plantations" gelanceerd, tijdens een online event met meer dan 200 deelnemers en sprekers van het Indonesische Ministerie van Arbeid, het Ministerie van Vrouwenemancipatie en Kinderbescherming, palmolieproducent Cargill en vakbond KAMIPARHO.

Met de praktische handleiding gaan de Indonesische Palmolie Associatie GAPKI, vakbond HUKATAN en CNV Internationaal gezamenlijk werk maken van de verbetering van de arbeidsomstandigheden van vrouwelijke werknemers.

Protecting the Rights of Women Workers in Palmoil Plantations (Download PDF)

Er schort veel

De handleiding komt voort uit een gezamenlijk onderzoek door GAPKI, HUKATAN en CNV Internationaal naar de arbeidsomstandigheden van vrouwelijke plantagewerkers in Lampung, Zuid-Sumatra.

Er schort veel aan de naleving van arbeidsrechten van vrouwelijke werknemers, zo bleek uit het onderzoek. Er is een wereld te winnen om meer in hun behoeften te voorzien.

Vrouwelijke werknemers krijgen vaak minder betaald dan hun mannelijke collega’s, ze lopen het risico te worden ontslagen bij zwangerschap of er wordt geen aangepast werk aangeboden tijdens de zwangerschap. Daarnaast hebben vrouwen naast het werk veel zorgtaken. Door bijvoorbeeld te voorzien in kinderopvang op het werk, kunnen vrouwen makkelijker werk en zorg combineren.

Win-Win

De praktische handleiding biedt palmolie bedrijven handvatten om werk te maken van de verbetering van de arbeidsomstandigheden van vrouwelijke werknemers. Dit levert niet alleen de werknemers wat op, maar ook de bedrijven. Tevreden werknemers zijn vaak productiever en minder snel geneigd om van baan te wisselen. Ook dalen vaak het aantal arbeidsongevallen en -geschillen. Bovendien heeft het ook een positief effect op het imago van het bedrijf.

De handleiding laat ook zien dat constructieve samenwerking tussen vakbonden en werkgeversorganisaties mogelijk is.  

 

Protecting the Rights of Women Workers in Palmoil Plantations

(Download PDF)

Protecting the Rights of Women Workers in Palmoil Plantations

Perlindungan Hak-Hak Pekerja Perempuan Di Perkebunan Sawit

Bahasa Version 

(Download PDF)

 

Meer nieuws uit Indonesië

 

Publicatiedatum 26 03 2021