DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

CNV Internationaal steunt Colombia bij opvang vluchtelingen uit Venezuela

Een verhoogde inzet van de Nederlandse regering om Colombia te ondersteunen met de opvang van Venezolaanse vluchtelingen is dringend noodzakelijk. Nederland ondervindt als buurland anders direct de gevolgen van de humanitaire crisis die daar dreigt te ontstaan. Daarom draagt CNV internationaal (via de Colombiaanse vakbeweging CGT) bij aan de praktische ondersteuning van - naar Colombia gevluchte - Venezolaanse arbeiders.

Op 28, 29 en 30 augustus organiseert de vakbeweging in de stad Barranquilla een conferentie om Venezolaanse vluchtelingen wegwijs te maken in het verkrijgen van werkvergunningen, gezondheidszorg en het legaliseren van documenten.
 


Inmiddels hebben zo’n 3,5 miljoen Venezolanen hun land verlaten op de vlucht voor de diepe economische crisis in hun land. Volgens UNHCR, de hulporganisatie van de Verenigde Naties, hebben 1,1 miljoen hun toevlucht gezocht in Colombia. Het Colombiaanse instituut voor migratie verwacht dat eind 2019 er 1,8 miljoen Venezolaanse vluchtelingen zijn. Onder de Colombiaanse bevolking groeit de weerstand en het racisme. De gevluchte Venezolanen worden ervan beschuldigd de banen van arme Colombianen in te pikken, omdat zij bereid zijn voor minder geld te werken en meer uren te maken in het informele circuit.

Julio Roberto Gomez Esquerra, voorzitter van de Colombiaanse vakcentrale CGT: “Het is belangrijk solidair te zijn en te voorkomen dat werknemers tegen elkaar worden opgezet. Wij willen samen in gesprek met de overheid en bedrijven om de arbeidsomstandigheden en voorwaarden voor alle werknemers te verbeteren.”
 


Veel Venezolanen zijn extra kwetsbaar omdat ze geen paspoort meer hebben aangezien de Venezolaanse overheid deze niet meer verstrekt om de uitstroom van vluchtelingen tegen te werken. Immers, wie wil migreren wordt door het Venezolaanse regime van president Maduro gezien als tegenstander van het bewind.

Van Wijngaarden: “In feite is Nederland de directe buur van Venezuela en Colombia, deze landen liggen immers voor de kust van Curaçao en Aruba, die behoren bij het Koninkrijk der Nederlanden. Als Colombia en Venezuela problemen hebben heeft dat direct consequenties voor Aruba en Curaçao en dus is dat van invloed op ons land. Daarnaast is Colombia een belangrijke handelspartner van Nederland.”

Afgelopen voorjaar reisde de Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Hulp en Handel naar Colombia om met eigen ogen de situatie in oogschouw te nemen.

 

Video: het verhaal van mijnwerker Jairo, bedreigd met de dood

Colombia is geen business as usual

Extra inzet op mensenrechten noodzakelijk

Publicatiedatum 28 08 2019