DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

CNV Internationaal partnervakbond wordt lid van wereldwijd palmoliekeurmerk RSPO

“Samen willen we de stem van palmoliewerknemers binnen RSPO versterken”

“Er is nog steeds onvoldoende focus op arbeidsomstandigheden in de palmoliebranche. Daarom ondersteunt CNV Internationaal de Indonesische partnervakbond HUKATAN die op 18 september lid is geworden van palmoliekeurmerk RSPO”, aldus Marionne Lips, adviseur IMVO bij CNV Internationaal. “RSPO is het grootste netwerk voor verduurzaming van de palmoliesector. Samen met lokale vakbondsorganisaties willen we zorgen dat de miljoenen werknemers in de palmoliesector in RSPO vertegenwoordigd zijn, om de verduurzaming op het gebied van arbeidsrechten te versterken.”

Een certificaat van RSPO moet garanderen dat de palmolieproductie voldoet aan duurzaamheidscriteria voor sociale - en milieuomstandigheden. “Dit betekent dat een Nederlands bedrijf dat lid is, of zaken doet met een bedrijf dat RSPO gecertificeerd is, zich verplicht om misstanden te onderzoeken, uit te bannen en te voorkomen. Dit is een proces en geen momentopname,” benadrukt Marionne Lips.”Het is cruciaal dat dat voortdurend gebeurt.”

RSPO, de Round Table for Sustainable Palmoil, is de grootste samenwerkingsorganisatie van belanghebbenden in de palmoliesector zoals producenten, verwerkende bedrijven en maatschappelijke organisaties. Ook maatschappelijke organisaties zoals WNF en Oxfam zijn lid. Nederlandse aangesloten bedrijven zijn onder andere ABN Amro en FrieslandCampina.

Vakbonden betrekken bij plantagecontroles

“Door het lidmaatschap van RSPO willen we als CNV Internationaal en partnervakbonden beter meepraten over de verbetering van de duurzaamheidsstandaarden die gaan over arbeidsomstandigheden van werknemers in de palmoliebranche” verduidelijkt Marionne Lips. "We spreken bedrijven aan op hun verantwoordelijkheid. Immers om tot verbeteringen te kunnen komen, moet je mee om de tafel zitten. Ik denk dan vooral aan gesprekken over vrijheid van vakvereniging, gezond en veilig werk, maar ook aan de gevolgen van onder-aanneming van palmoliewerkers en aan geweld tegen werkende vrouwen in deze sector."

"Ook is het cruciaal dat vakbonden meer worden betrokken bij de bedrijfs- en plantagecontroles. Via de vakbondsleden horen we wat er op de vaak zeer afgelegen plantages speelt. We zien verbeteringen maar er is ook nog heel veel mis”.

Nederland grootste palmolie-importeur en exporteur EU

Nederland is de grootste palmolie-importeur en -exporteur van de Europese Unie. Palmolie is een van de meest efficiënte plantaardige oliën maar ook zeer omstreden vanwege de ontbossing van tropisch regenwoud. Pure palmolie is in Nederland in de winkel vrijwel niet te vinden. In vele producten worden wel grondstoffen uit palmolie verwerkt: Palmitate, palmolei palmitoyloxostearamide, palm kernel oil, palmolein saponified, het zijn slechts enkele van de vele benamingen voor ingrediënten uit palmolie.

Die grondstoffen worden verwerkt in voedingsmiddelen zoals margarine, babyvoeding, chips, soepen, sauzen en koekjes. Het dient ook als grondstof in diervoeding, zeep, shampoo, cosmetica en biodiesel. Het RSPO-keurmerk is in Nederlandse supermarkten soms te vinden op bijvoorbeeld toast of cruesli.

De Europese Unie heeft afgelopen maart besloten dat palmolie geen groene brandstof is vanwege de mogelijke schadelijke effecten op het milieu. Vanaf 2023 wordt het gebruik van palmolie voor bepaalde biobrandstof dan ook geleidelijk afgebouwd tot nul in 2030.

Samen werken aan betere arbeidsomstandigheden in beeld

CNV Internationaal maakte eerder een film die laat zien hoe de Indonesische vakbond Hukatan samenwerkt met plantagebedrijven aan betere arbeidsomstandigheden. De film signaleert de misstanden, maar laat ook positieve praktijkvoorbeelden zien. Cruciaal daarbij is dat werknemers het recht krijgen een onafhankelijke vakbond op te richten en dat de bedrijven het belang zien van een constructieve dialoog.

 

Publicatiedatum 19 09 2019