DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

CNV Internationaal blij met schenking Postcode Loterij

Eén miljoen euro om de positie van werknemers te verbeteren.

“We zijn enorm blij met deze eenmalige schenking van de Postcode Loterij, omdat we daarmee onze 100% Eerlijk Werk Monitor een kick-start kunnen geven”, zegt Daniëlle Woestenberg, voorzitter van CNV Internationaal: “Hiermee hebben we een tool die we breder kunnen doorontwikkelen én op meerdere plekken in de wereld kunnen inzetten. Hier kunnen we goed werk mee verzetten.” 

Deze week werd bekend dat de Postcode Loterij een eenmalige schenking van 1 miljoen euro aan CNV Internationaal geeft.

Daniëlle Woestenberg en een deel van het team van CNV Internationaal 

CNV Internationaal vindt dat iedereen veilig moet kunnen werken, voor een leefbaar loon. Om dat te bereiken werkt de bond samen met lokale vakbonden aan het verbeteren van de positie van werknemers in ontwikkelingslanden. Het is voor lokale vakbonden belangrijk om een goed beeld te krijgen van de huidige situatie van werknemers.

100% Eerlijk Werk Monitor

Voorzitter Woestenberg: “Wij hebben een nieuwe tool ontwikkeld: de 100% Eerlijk Werk Monitor. Werknemers kunnen daarmee eenvoudig en anoniem een enquête invullen op hun telefoon. De lokale vakbond weet zo precies wat werknemers nodig hebben voor een leefbaar loon. Maar natuurlijk kunnen ze ook vragen stellen over de veiligheid op het werk en over uitbuiting. Zo voelen veel werknemers op plantages zich verplicht om lange dagen te maken en uren over te werken in de brandende zon, zonder drinkwater of beschermingsmiddelen, omdat ze bang zijn anders hun baan te verliezen. Als vakbonden deze informatie hebben, staan ze veel sterker in cao-onderhandelingen. Zo willen we er voor zorgen dat de suikerrietwerkers in Colombia en de werknemers van kledingfabrieken in Cambodja een loon krijgen, om van te kunnen leven.”

 

Postcode Loterij

De Postcode Loterij schenkt eenmalig één miljoen euro aan CNV Internationaal om de 100% Eerlijk Werk Monitor verder te ontwikkelen en breder in te kunnen zetten in de sectoren en landen waar CNV Internationaal actief is.

Publicatiedatum 14 03 2023