DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Een betere wereld begint bij jezelf / bedrijven

‘Kinderarbeid’ in sweatshop onderstreept belang van IMVO-wet

Kinderarbeid, slavernij en milieuschade, daar zijn we toch allemaal op tegen? Toch liggen onze winkels liggen nog steeds vol met producten die gemaakt zijn onder erbarmelijke omstandigheden. Dat willen we liever niet. Maar ben je als de consument zelf verantwoordelijk om uit te zoeken hoe ieder product wordt gemaakt? Nee, natuurlijk niet! De verantwoordelijkheid voor eerlijke productie moet bij bedrijven en politiek liggen.

CNV Internationaal voorzitter Daniëlle Woestenberg en haar kinderen die meehielpen in de sweatshop, samen met Stieneke van de Graaf, initiatiefnemer van de IMVO-wet

 

Aan de Korte Poten 21 in Den Haag opende woensdagmiddag 22 februari een ‘sweatshop’ . Ook Daniëlle Woestenberg, voorzitter van CNV Internationaal was er aanwezig met haar kinderen. Zij hielpen met het bedrukken van truien met de tekst: een betere wereld begint bij bedrijven. 

Dat initatief kwam van aanjagers van de Wet Verantwoord en Duurzaam Internationaal Ondernemen, ook wel IMVO-wet genoemd. Zij vinden dat het tijd is dat de politiek de brede steun vanuit zowel consumenten als bedrijven voor de komst van de wet serieus neemt.

 

"Als het aan het merendeel * van Nederland ligt, dan was dit de laatste sweatshop ooit,”

 

Daarom ligt er nu een wetsvoorstel “Verantwoord en Duurzaam en Verantwoord Ondernemen” in de Tweede Kamer dat dit werkelijkheid kan maken.

De wet bevat regels voor gepaste zorgvuldigheid om schending van mensenrechten en het milieu tegen te gaan bij buitenlandse handel.

 

 

STEUN JE DE WET? 

 

 

Laat dan hier ook jouw stem horen! >>

Bedrijven willen problemen rondom mensenrechten en milieu aanpakken

 

Ook grote bedrijven als Tony’s Chocolonely, Auping, IKEA, YB en Zeeman vinden dat bedrijven de problemen in de productieketen rondom mensenrechten en het milieu moeten aanpakken. Zij willen het de consument makkelijk maken om de juiste keuzes te maken.

Wouter Staal, CEO YB (voorheen Yoghurt Barn): “Met het runnen van een bedrijf komt een verantwoordelijkheid: het is niet aan de consument om de supply chain van een product te controleren, dat moeten wij zelf doen.” Staal opende 22 februari de sweatshop in Den Haag, samen met Stieneke van de Graaf (Christenunie), mede indiener van de wet.

Verschil maken in levens van mensen

De IMVO-wet (Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) – die bedrijven verplicht om misstanden in hun productie- en handelsketen in kaart te brengen en aan te pakken – kan ervoor zorgen dat alle producenten hun verantwoordelijkheid pakken. 

Stieneke van der Graaf (ChristenUnie): “Voor consumenten is het belangrijk te weten of de producten die je koopt eerlijk gemaakt worden.

Bedrijven spelen een cruciale rol in het tegengaan van misstanden en het verbeteren van werkomstandigheden. Veel bedrijven willen werk maken van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar willen ook dat van hun concurrent hetzelfde wordt verwacht. Het is daarom hoog tijd dat er wetgeving komt die die verantwoordelijkheid gelijktrekt. Daarmee kunnen we wereldwijd echt verschil maken in de levens van mensen.”

Ondanks de grote support voor de wet onder consumenten, bedrijven en vanuit de indieners ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, SP, D66 en Volt, is het nog onzeker of de wet door de Tweede Kamer zal komen.

Veelgestelde vragen

Een sweatshop is een fabriek of werkplaats waar mensen worden uitgebuit en waar ze moeten werken onder slechte en vaak gevaarlijke omstandigheden met extreem veel overwerk en voor lage lonen.

 

 *Uit een enquête gehouden door YouGov in oktober 2021 blijkt dat 80% van de burgers vóór wetgeving is die bedrijven verplicht mensenrechtenschendingen en milieuschade in het buitenland te voorkomen

Publicatiedatum 23 02 2023