DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Kledingmerken uiten zorgen over mensenrechtensituatie Cambodja

Arend van Wijngaarden, voorzitter van CNV Internationaal: “ Ik verwelkom dit signaal van de kledingmerken van harte. Het schenden van rechten van arbeiders en vakbonden is sinds afgelopen zomer alleen maar sterker toegenomen en het is goed dat de kledingmerken ook bereid zijn hier wat aan te doen.”

Kledingmerken hebben op 2 mei een brief ondertekend aan de regering van Cambodja. In de brief uiten zij hun zorgen over de arbeids- en mensenrechtensituatie in de kleding- en textielsector. De merken (zoals WE Fashion, Esprit, HEMA en O’Neill) nemen deel aan het Convenant Duurzame Kleding en Textiel, waarin ook CNV Internationaal met hen samenwerkt.

Vrijheid van meningsuiting en de media staan onder druk in Cambodja: in 2017 is de laatste onafhankelijke krant ermee opgehouden. In aanloop naar de verkiezingen in 2018 is de oppositiepartij ontbonden. De overheid perkt de arbeidsrechten steeds verder in. De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) heeft in 2018 Cambodja zelfs aangeklaagd voor dwangarbeid.


Van Wijngaarden: “Vooral in de textielindustrie is er sprake van veel ongezond overwerk en slechte werkomstandigheden. Maar de nieuwste vakbondswet van 2016 stelt zulke hoge eisen aan vakbonden dat het nauwelijks meer mogelijk is werknemers te organiseren. Onze vakbondspartners in Cambodja maken zich dan ook grote zorgen.”

Daarom voeren de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) ook de druk op richting het land. Afgelopen februari kondigde de EU aan dat als de Cambodjaanse overheid mensenrechten blijft schenden, zij het handelsakkoord, waarmee Cambodja handelspreferenties geniet, zullen herzien. Dit zou zeer negatieve gevolgen kunnen hebben voor de Cambodjaanse kledingindustrie en daarmee dus voor de Cambodjaanse werknemers.

De brief is een initiatief van de Fair Labor Association en is onder andere ondertekend door enkele kledingmerken die deelnemen aan het Convenant Duurzame Kleding en Textiel en kleding inkopen in Cambodja.


Brief van de kledingmerken aan de Cambodjaanse regering waarin zij hun zorgen uiten over de arbeids- en mensenrechtensituatie in de kledingindustrie

Meer over het convenant en de inzet van CNV Internationaal in Cambodja

Consultatie over seksuele intimidatie op de werkvloer in CambodjaFactsheet over deelname CNV Internationaal aan het Convenant Duurzame Kleding en Textiel

Publicatiedatum 03 05 2019