DonerenNieuwsbrief
HomeActueelVerhalen

Cambodja: Een pensioen voor twee miljoen 

“Een pensioen is als sparen voor de toekomst”

Een pensioenuitkering ontvangen was nooit vanzelfsprekend  in Cambodja, tot voor kort. Wie ziek werd op zijn of haar oude dag had ook een groot financieel probleem. Die wetgeving veranderde in oktober 2022, mede dankzij een jarenlange lobby van CLC, de Cambodjaanse partnervakbond van CNV Internationaal

De bond is erin geslaagd goede afspraken te maken met de overheid. Nu komen alle werknemers in aanmerking voor een arbeidsgeschiktheidsuitkering, pensioen of een nabestaandenuitkering. 

De nieuwe pensioenregeling geldt voor ruim 2,3 miljoen werknemers in Cambodja die ingeschreven staan bij het National Social Security Fund. CLC promoot de pensioenregeling, zodat werknemers op de hoogte zijn van hun rechten. 

Ouk Simorn

Vakbondsleider Ouk Simorn geeft uitleg over de pensioenafspraken. Nu weten al haar collega’s hoe zij in de toekomst ook een beroep op deze regeling kunnen doen.

Sparen voor later

De 40-jarige Ouk Simorn werkt sinds vijf jaar op een school als klassenassistent. Ze merkte dat er nog veel onduidelijkheid was over de nieuwe regeling bij collega’s. Daarom gaf ze uitleg over de pensioenafspraken. Nu weten al haar collega’s hoe zij in de toekomst ook een beroep op deze regeling kunnen doen. 

Simorn: “Ik voel me zekerder nu ik weet dat ik genoeg zal verdienen voor een fatsoenlijk leven en een zorgverzekering. Een pensioen is als sparen voor de toekomst.”

Steun CNV Internationaal

CNV Internationaal steunt lokale vakbonden in ontwikkelingslanden, zodat zij op kunnen komen voor de rechten van werkenden: veilig werk, een loon om van te kunnen leven en nu dus ook een pensioen. 

 

JOUW  STEUN  HELPT

Vind jij het ook belangrijk dat de rechten van werkenden en gepensioneerden worden gerespecteerd? 

> Zo kun je je aanmelden als donateur of een éénmalige donatie doen > 

Publicatiedatum 17 04 2023