DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Verpleegkundige is vrij!

De Venezolaanse verpleegkundige Ada Macuare is vrijgelaten, zodat ze thuis haar proces kan afwachten. Dat meldt partnervakbond ASI van CNV Internationaal. "Ik ben enorm opgelucht dat Macuare is vrijgelaten en weer naar haar gezin kan", zegt Maurice van Beers, regiocoördinator van CNV Internationaal. Hij had de afgelopen weken intensief contact over de situatie van de verpleegkundige -moeder van twee kinderen- met vakbondspartner ASI.

Zonder beschermingsmiddelen

Macuare werd twee weken geleden tijdens haar werk op de eerste hulp aangehouden, omdat ze een week daarvoor had deelgenomen aan een protestactie van zorgpersoneel. Zij werd vastgehouden in een politiecel. In Venezuela moeten zorgmedewerkers werken zonder goede beschermingsmiddelen, er is geen vaccinatieprogramma en salaris wordt niet of deels uitbetaald.

"Het is heel fijn dat Macuare nu vrij is, maar de reden waarom het personeel protesteerde moet ook worden aangepakt."

Van Beers: "Zorgpersoneel moet onder slechte omstandigheden werken, terwijl zij juist zo’n essentiële rol spelen in de bestrijding van de pandemie. Het minste dat de Venezolaanse overheid kan doen is er voor zorgen dat mensen veilig kunnen werken en dat er een fatsoenlijke beloning tegenover staat.

Het is heel fijn dat Macuare nu vrij is, maar de reden waarom het personeel protesteerde moet ook worden aangepakt. Daar blijft onze partnervakbond zich voor inzetten."

Publicatiedatum 06 08 2021