DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Opnieuw vakbondsleider vermoord in Colombia

CNV Voorzitter: Geweld maakt vakbondswerk bijna onmogelijk

In Colombia is op 15 januari opnieuw een vakbondsleider vermoord. Het gaat om de 38-jarige Milton Orrego Leon die in dienst was van de Colombiaanse nationale parken. CNV Internationaal voorzitter Arend van Wijngaarden is geschokt door de moord. “Het is diep triest dat er weer een vakbondsleider is vermoord die zich inzette voor mens en natuur. Een gezin wordt hierdoor in ellende gestort en vakbondswerk wordt zo bijna onmogelijk.” Van Wijngaarden roept de Colombiaanse openbaar aanklager in een brief op om vakbondsleiders beter te beschermen en de daders en verantwoordelijken te vervolgen.


Afgelopen jaren zijn er al meerdere leden van de vakbond voor de werknemers van nationale parken Sintrambiente vermoord. Milton Orrego Leon werkte als natuurbeschermer in de Sierra Nevada de Santa Marta / Perico Aguao in het noorden van Colombia. Hij en zijn team waren eerder bedreigd, maar de autoriteiten hebben daar niet adequaat op gereageerd. “Er is sprake van voortdurende bedreigingen en geweld tegen actieve vakbondsleden en sociale leiders”, daarom roept CNV voorzitter Van Wijngaarden de Colombiaanse overheid dringend op daadkrachtig op te treden tegen dit geweld.

Sintrambiente is aangesloten bij vakbondsorganisatie CGT, partnerorganisatie van CNV Internationaal in Colombia. De CGT stuurt de brief van de CNV voorzitter eveneens naar de Nederlandse Ambassade in Colombia en naar de Europese Unie om ook daar de voortdurende bedreigingen van sociale leiders op de agenda te krijgen

Brief van de CNV voorzitter aan de Colombiaanse Openbaar Aanklager

Publicatiedatum 17 01 2019