DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Documentaire Guatemala in première

De impact van corona voor werknemers  in Guatemala

Door COVID-19 is de situatie van veel werknemers in Guatemala slechter geworden. Op veel plaatsen zijn te weinig middelen om veilig te kunnen werken en er zijn veel ontslagen gevallen. Grote groepen van de bevolking kunnen nog maar amper rondkomen, de armoede is zichtbaar toegenomen. Vrijdag, de dag voor de Dag van de Arbeid, gaat de vakbondsfilm ‘Arquelogía de la dignidad trabajadora’ ofwel ‘Archeology of the workers’dignity’ in première.

 

Deze film, gemaakt door filmmaker Uli Stelzner in opdracht van CNV Internationaal en CGTG (de grootste vakcentrale van Guatemala) toont op artistieke wijze de strijd van vakbonden voor een betere naleving van de arbeidsrechten.

Uli Stelzner, de documentairemaker heeft de documentaire gelanceerd op filmfestivals wereldwijd.

 

 

Hier vind je de trailer (Engels) 

Toewijding


Marjolein Groenewegen van CNV Internationaal: ‘De film volgt twee vakbondsleiders ieder van een andere generatie. Zij zetten zich in voor de naleving van de rechten van werknemers in bijvoorbeeld de suikerrietsector, de textielsector en de informele economie.

In Guatemala is maar twee procent van de werknemers lid van een vakbond. Lid zijn van een vakbond is riskant, het kan je je baan kosten.

Vakbondsleiders lopen nog grotere risico’s, velen van hen worden geschaduwd en geïntimideerd. Sinds 2006 verloren meer dan 90 vakbondsleiders in Guatemala het leven vanwege hun vakbondswerk. Daarom is het zo bijzonder dat deze vakbondsleiders zich met zoveel toewijding blijven inzetten voor werknemersrechten.’

 

 

Inmiddels kun je hier ook de complete documentaire zien

 

 

Ondanks de coronapandemie is de filmmaker er toch in geslaagd de documentaire te maken. Terwijl de lokale overheid heeft aangegeven dat vanwege besmettingsgevaar niet meer dan 100 mensen bij elkaar mogen komen, zien we in de film dat in een textielfabriek dagelijks zo’n 1.000 mensen bij elkaar aan het werk zijn. Het aantal mensen dat corona oploopt tijdens het werk is dan ook hoog.

Groenewegen: ‘COVID-19 maakt nog eens extra inzichtelijk hoe belangrijk het is dat werknemers zich kunnen organiseren om zich samen sterk te maken tegen het dagelijkse onrecht op de werkvloer en in de plantages.’

 

 

De affiche waarmee de film ook in Guatemala gelanceerd is.

Publicatiedatum 29 04 2021