DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Oproep vakbonden aan informateur Hamer en fractievoorzitters

CNV Internationaal en Mondiaal FNV roepen de politiek op om in een nieuw regeerakkoord 0,7 procent van het Bruto Nationaal Product (BNP) voor ontwikkelingssamenwerking te reserveren. De door COVID-19 veroorzaakte gezondheidscrisis heeft ook grote gevolgen voor de economie. Het is belangrijk om daar samen uit te komen, aldus Anneke Westerlaken (CNV) en Tuur Elzinga (FNV) in een brief aan informateur Hamer en de fractievoorzitters.

De internationale vakbonden wijzen op de morele plicht van Nederland om bij te dragen aan welzijn en welvaart wereldwijd. Daarnaast is het handhaven van de norm ook in ons eigen belang. Nederlandse handel én Nederlandse banen zijn voor een deel afhankelijk van het sociaaleconomisch herstel van onze internationale handelspartners.

Indonesia - garment worker - Bogor

In 1970 spraken landen binnen de Verenigde Naties af om 0,7 procent van het bruto nationaal product (bnp) te besteden aan ontwikkelingssamenwerking. Hoewel Nederland hier jarenlang aan vasthield, is dat de afgelopen tien jaar veranderd. Van 0,81 procent van het BNP in 2010 tot 0,61 procent in 2020.

Veerkrachtige toeleveringsketens

Door weer terug te keren naar 0,7 procent van het BNP naar ontwikkelingssamenwerking doen we recht aan onze internationale verbondenheid, zowel in het kader van veerkrachtige toeleveringsketens, de wereldwijde strijd tegen het virus als het samen en in wederzijds belang bouwen aan duurzame ontwikkeling en brede welvaart.

OPROEP VAKBONDEN AAN INFORMATEUR HAMER EN FRACTIEVOORZITTERS

 

Gerelateerd nieuws | De impact van de coronacrisis

 

Meer nieuws

Publicatiedatum 19 05 2021