DonerenNieuwsbrief
HomeMeedoenActuele projecten

Vergeet de mijnwerkers niet!

Energietransitie mag niet ten koste gaan van mijnwerkers

Als we nu niet in actie komen, gaat onze omslag naar duurzame energie ten koste van tienduizenden mijnwerkers. Want door de productie van onze zonnepanelen en windmolens is er enorme vraag naar metalen uit onder meer Peru en Bolivia. De druk op deze mijnen en op de mijnwerkers is enorm. Mijnwerkers werken extreem lange dagen, zonder goede beschermingsmiddelen, met tijdelijke contracten, voor een veel te laag loon. En word je lid van een vakbond? Dan kost dat je je baan.

De belangen zijn groot, de druk is hoog

De vraag naar metalen stijgt, maar aan de andere kant daalt de vraag naar kolen. Daardoor sluiten kolenmijnen in Colombia. De mijnwerkers verliezen hun baan en inkomen, ander werk is er vaak niet omdat de dorpen waar zij wonen volledig afhankelijk zijn van de mijnbouw.

CNV Internationaal vindt dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Dat betekent dat overheden moeten investeren in gebieden waar kolenmijnen sluiten, zodat de mensen zich kunnen omscholen en in een andere sector aan het werk kunnen. 

Én het betekent dat energiebedrijven ook verantwoordelijkheid nemen en er op toezien dat de mijnwerkers veilig kunnen werken, voor een leefbaar loon en dat ze vrij zijn om op te komen voor hun rechten.

CNV Internationaal steunt vakbonden van mijnwerkers in Colombia, Bolivia en Peru (foto training voor mijnwerkersvakbonden in Colombia) 

Wat we doen 

 

Dit kan CNV Internationaal doen mede dankzij jouw bijdrage:

  • we geven trainingen aan lokale vakbonden, zodat zij nog beter opkomen voor vakbondsvrijheid en de belangen van mijnwerkers.
  • we laten de stem van de mijnwerkers horen en laten zien wat er aan de hand is door monitoring onderzoek naar zaken als veiligheid, gezondheid en leefbaar loon.
  • we gaan in gesprek met overheden en bedrijven over de situatie van mijnwerkers en de noodzaak van goede sociale plannen als kolenmijnen sluiten.

 

Mijnwerkers kunnen jouw steun goed gebruiken

CNV Internationaal steunt lokale vakbonden, die opkomen voor vakbondsvrijheid en de belangen van mijnwerkers. Met jouw hulp kunnen we dat werk blijven doen.