DonerenNieuwsbrief

convenant Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voor de Metaalsector

De vraag naar metaal stijgt wereldwijd en de staalsector vormt de ruggengraat voor de productie van vele goederen en technologie. Nederlandse metaalbedrijven zijn voor hun productie veelal afhankelijk van de import van grondstoffen. De metaalsector - en dan vooral de delving, handel en verwerking van de ruwe materialen - heeft een verhoogde kans op risico’s, zoals het schenden van mensenrechten, fundamentele arbeidsrechten, milieu- en biodiversiteitsnormen. Ook heeft de sector een negatieve impact op lokale gemeenschappen.

De internationale toeleveringsketens van veel grondstoffen zijn ingewikkeld en complex. De traceerbaarheid van materialen is beperkt transparant, dat komt ook doordat de Nederlandse metaalsector veel met gerecycled metaal werkt. CNV en andere vakbonden, bedrijven en associaties, overheid en maatschappelijke organisaties tekenden op 23 mei 2019 het convenant ‘Samen naar verantwoorde metaalketens’.

  • Start: 1 juli 2019
  • Looptijd: 5 jaar
  • Partijen: CNV, FNV, bedrijven en associaties in de metaalsector; overheid en ngo’s. Kijk hier voor de actuele lijst 
  • Secretariaat: Sociaal-Economische Raad (SER)
  • Kerntaken CNV: Deelname aan de stuurgroep, werk-en taakgroep en projecten; het delen van kennis en lokaal netwerk voor een goede due diligence, waardoor de grootste risico’s op mensen- en arbeidsrechten aan kunnen worden gekaart.
Bekijk de factsheet van het convenant MetaalsectorMeer informatie over convenanten MVO

Nieuws 

Geen gevonden.