DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Vakbondsleiders Niger al 4 maanden gevangen

[laatste update 24 juli]


Vakbondsleiders Moudy Moussa en Halidou Mounkaila uit Niger worden inmiddels al ruim 4 maanden gevangen gehouden na deelname aan een vreedzaam protest. Piet Fortuin en Anneke Westerlaken, voorzitters van respectievelijk CNV en CNV Internationaal roepen de president van Niger op tot hun vrijlating. Ook bij minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken zijn deze schendingen van het recht op demonstratie en vakvereniging onder de aandacht gebracht.

Samen met vier andere vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, zijn Moudy en Halidou op 15 maart gevangengenomen bij een vreedzame demonstratie tegen verduistering van overheidsgelden.

Moudy zit in een gewone gevangenis, Halidou in een strafkamp voor zware misdadigers en terroristen ver van de hoofdstad. Door de noodtoestand, de avondklok en de daarmee gepaard gaande transportbeperkingen vanwege Corona, kon hun familie hen lange tijd niet bezoeken. Ook de rechtsgang heeft veel vertraging opgelopen.     

Onlangs zijn wel 3 andere activisten die tegelijk gearresteerd werden, vrijgelaten. Dat gebeurde ook door druk van internationale organisaties,  zoals Amnesty International. Helaas is het verzoek voor voorlopige vrijlating van beide vakbondsleiders (Moudy en Halidou) afgewezen, hoewel zij van precies dezelfde strafbare feiten beschuldigd worden.

Ondertussen hebben twaalf vakbondscentrales uit Niger ook de aandacht gevraagd van de Nigerijnse overheid om de gevangenen vrij te laten.

CDA-Kamerleden Martijn van Helvert en Anne Kuik hebben kamervragen ingediend om aandacht te vragen voor Moudy Moussa en Halidou Mounkaila.

Samen met internatonale organisaties voeren we actie voor hun vrijlating.

Helpt u mee? Teken hier de petitie van Amnesty International

Deel dit bericht ook via jouw facebookpagina, via instagram of twitter.

 

Over Halidou en Moudy

Halidou Mounkaïla is algemeen secretaris van onderwijsfederatie SYNACEB en adjunct-secretaris-generaal van CNT. Hij is mede verantwoordelijk voor de uitvoering van het sociale dialoogprogramma van CNV Internationaal in Niger.

Moudy Moussa is secretaris-generaal van SYNATIC, de vakbond voor werknemers van automatiseringsbedrijven. Beide federaties zijn aangesloten bij vakcentrale (CNT) waarmee CNV Internationaal al jaren een samenwerkingsrelatie heeft.

 

Brief Niger 29 mei (franstalig) 

Brief Niger 1 april (franstalig) 

Publicatiedatum 02 06 2020