DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

We can do something!

Jongeren laten hun stem horen middels het Future of You(th) event

Problemen vaststellen 

Er wordt wel eens gezegd dat jongeren geen stem hebben binnen het politieke domein. Het Future of You(th) event laat zien dat niets minder waar is. Jongeren hebben wél een stem, er wordt alleen niet altijd naar geluisterd. Op 8, 15 en 22 oktober jl. vond het Future of You(th) event digitaal plaats. In totaal 55 jongeren, uit Azië, Afrika en Latijns-Amerika waren hierbij aanwezig. Samen deelden ze ervaringen over de problemen die jongeren in hun regio ervaren op werkgebied en welke oplossingen en acties hiervoor mogelijk zijn.  

Er was herkenning en erkenning. Bijvoorbeeld over het feit dat jongeren zich niet bewust zijn van de rechten die ze hebben en over de onzekerheden van jongeren die hen weerhouden om voor zichzelf op te komen. Ook werd er gesproken over de ervaringen van jongeren met een systeem waarin ouderen meer recht van spreken hebben en weinig ruimte aan jongeren geven: 

“Jongeren zijn dynamisch en willen het systeem veranderen. Ouderen in invloedrijke posities houden vaak niet van verandering, zeker niet als ze zelf deel uitmaken van het bestaande systeem” (Estelle Houngnihin van COSI Benin). 

Kijken naar de toekomst

Om de besproken problemen aan te pakken bedachten de jongeren oplossingen en acties. Zoals samenwerken met universiteiten en vakbonden, sociale media inzetten om je ideeën te delen en je stem te laten horen en kennis vergroten over arbeidsrecht door samen te werken met vakbonden en andere jonge mensen. De verzamelde ideeën zijn gerapporteerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken als input voor het Youth at Heart event. 

 Youth at Heart Principles 

Elkaar stimuleren door te denken in mogelijkheden, dat was de leidraad. Zoals een van de jongere zei aan het einde van het event: “We can do something!”. Er is iets in beweging gezet.  

We kijken terug op een geslaagd event dat zeker een vervolg gaat hebben!   

In dit filmpje een impressie en reactie van drie deelnemers.   

Publicatiedatum 02 11 2020