DonerenNieuwsbrief
HomeActueel

Indonesië - Henk van Beers

Blog Indonesië - Henk van Beers

De spiraal doorbreken

Landelijk onderhandelaar Henk  van Beers van CNV Vakmensen verruilde voor even de Nederlandse polder voor Indonesië, om zijn collega’s daar de fijne kneepjes van het onderhandelingsvak te leren. Van Beers trainde niet alleen vakbondsleden maar ook leden van werkgeversorganisatie APINDO getraind, over hoe Nederlandse cao’s in elkaar zitten en over het verschil tussen een bedrijfs- en een bedrijfstakcao.

Afbraaklonen

"Daarnaast heb ik de leden van een forum van overheid, werkgevers en vakbonden getraind om te komen tot sociale dialoog. Dat is een moeizaam proces. De culturen verschillen. Ook zijn de vakbonden vooral lokaal georganiseerd, terwijl werkgeversorganisatie APINDO juist centraal georganiseerd is. Bij de vaststelling van het minimumloon speelt in Indonesië de overheid, in de persoon van de gouverneur de belangrijkste rol. Er is geen traditie zoals in Nederland van sectorale dialoog, de SER en de STAR die bij ons een grote rol spelen bij de vaststelling van de lonen.

De situatie in Indonesië is lastiger omdat veel bedrijven uitbesteed werk verrichten voor internationale bedrijven. Dat gebeurt tegen afbraaklonen en onder slechte omstandigheden. Deze bedrijven namen overigens wel deel aan de training, maar de internationale concerns zelf waren niet vertegenwoordigd.'

De spiraal doorbreken

Hoe nu verder? 'We gaan een echte bedrijfstakgerichte aanpak proberen te ontwikkelen. Die kent men in Indonesië niet. Dat heeft tot gevolg dat er veel concurrentie is op lonen. Als we die spiraal kunnen doorbreken, dat zpi geweldig zijn. Maar daarvoor hebben we nog een lange weg te gaan. Daar gaan we verder op trainen met het project van CNV Internationaal.


In april 2013 komen de Indonesiërs naar Nederland. Dan laten we zien hoe onze overlegeconomie werkt en hoe sociale dialoog op bedrijfstakniveau functioneert.' Lees ook de blog over het vervolg van dit project

Publicatiedatum 26 02 2013