DonerenNieuwsbrief
HomeActueel

Blog Jan Ridder Tunesië

Werken aan inzetbaarheid in Tunis - Blog Jan Ridder

In Tunesië is CNV Internationaal een trainingsprogramma gestart voor 20 jonge vakbondsmensen van de UGTT en drie vertegenwoordigers van andere jongerenorganisaties (studenten en werkeloze afgestudeerden). Zij werken drie dagen aan hun lobby-capaciteiten en kennis over verbetering van de inzetbaarheid van jongeren. De vakbondsjongeren komen onder andere uit de  sectoren textiel, overheid en onderwijs. Jan Ridder, programme officer Afrika, doet verslag van de training, die hij verzorgt samen met CNV Jongeren voorzitter Semih Eski en Uzziel Twagilimana, ervaren trainer en adviseur van CNV Internationaal in West-Afrika.

De samenwerking van CNV Internationaal met Tunesië is recent. Sinds 2017 is het CNV Internationaal programma in Afrika uitgebreid. Naast de activiteiten met vier West-Afrikaanse partnervakbonden in Benin, Guinee, Niger en Senegal, zijn we van start gegaan in 2 nieuwe landen: Mali en Tunesië.

Nobelprijs voor de vrede

De grote Tunesische vakbond UGTT heeft een belangrijke rol gespeeld bij de Arabische lente. Die begon in Tunesië en wordt hier de Jasmijn-revolutie genoemd. Vandaag, 17 december vieren zowel de bonden als de werkgevers en enkele andere organisaties de start van die gebeurtenissen in 2011. Zij speelden toen een belangrijke rol bij het voorkomen van chaos in het land. Daarvoor ontvingen zij in 2015 zelfs de Nobel-prijs voor de Vrede, samen met de Orde van Advocaten en een Mensenrechten organisatie.

De UGTT is al groot, sterk en ervaren. Waarom zouden zij CNV Internationaal nodig hebben? We zijn hier deze week vanwege onze specifieke expertise op twee terreinen. Allereerst komt aan de orde wat de vakbond kan doen voor de inzetbaarheid van jongeren (“youth employability”)? Daarnaast wil de UGTT graag meer inzicht in hoe zij als vakbond hun achterban goed informeren over de resultaten van het sociaal overleg op nationaal niveau in de Tunesische Sociaal Economische Raad. 

Werkloosheid onder jongeren

Bij de start benadrukken de jonge deelnemers aan de training dat de werkloosheid onder jongeren een zeer groot probleem is, juist ook onder hoogopgeleide jongeren. Teleurstelling over gebrek aan werk kan met name ook in die groep leiden tot radicalisering. Een ander probleem zijn de bezuinigingen bij de overheid. De tijd dat bijna iedereen die afstudeerde een baan kreeg bij de overheid, is echt voorbij.

 

We maken een vliegende start met de training. Al voordat CNV-trainer Uzziel er iets over gezegd heeft, analyseren de jongeren de essentiële onderdelen van lobby. Er is veel ervaring en kennis in deze groep van jongeren.

Dat belooft wat voor de komende dagen.

 

Jan Ridder, Programme Officer CNV Internationaal

Tunis, 17 december 2018

 

Meer weten over youth employability? Kijk ook het filmpje met jongeren uit Afrika en Midden-Amerika

Publicatiedatum 18 12 2018