DonerenNieuwsbrief
HomeMeedoenSteun de vrouwen uit Oekraïne

Het verhaal van Natalia uit Oekraïne

De Oekraiënse Natalia werd in haar buurland Moldavië door FACLIA opgevangen. Ze is diep onder de indruk van alle hulp daar.

Barmhartigheid en vriendelijkheid

"Iedereen weet dat heel Odessa gisteren is verhuisd naar Chisinau. Elke dag komen er ontelbaar veel mensen bij, met name vrouwen, kinderen en oude mensen. Ik zou graag willen dat iedereen weet hoe we ontvangen worden door het armste land van Europa.

Wat de burgers van Moldavië vandaag doen voor de Oekraïners is een echte heldendaad. Het is nu eens een grenswacht die een vrouw met koffers in haar handen door de douane heen helpt, en dan weer een chauffeur die haar opwacht en naar Chisinau brengt, zonder betaling. Het zijn oudere vrouwen die warme maaltijden uitdelen aan mensen. En jonge kerels die voedsel en luiers naar de grens brengen. Anderen stellen zich op langs de stoeprand, dragen bordjes met daarop, "Ik geef gratis onderdak". Om over het eten nog maar te zwijgen; het is een heuse kermis, met samovars, taarten, warme maaltijden en bijgerechten.

De organisatie FACLIA biedt hulp aan vrouwen en kinderen. FACLIA maakt het momenteel tot haar missie een thuis voor de gevluchte Oekraiënse families te vinden, zonder hen van elkaar te hoeven scheiden.

Dit is geen liefdadigheid! Niet het Rode Kruis. Dit zijn gewone mensen, die hulp bieden. Recht uit het hart. Er zijn honderden van hen. Zij die oprecht willen helpen, voor niets, en uit de grond van hun hart.

Het tentenkamp voor vluchtelingen, dat is opgericht door de autoriteiten, is slechts voor 10% bezet. Dankzij de hulp van al deze vrijwilligers hoeven wij er gewoon niet te komen. Ik heb nog nooit in mijn leven zoveel vriendelijkheid, toewijding en liefde op één plek gezien.

 

Dit is geen liefdadigheid! Niet het Rode Kruis. Dit zijn gewone mensen, die hulp bieden. Recht uit het hart.

 

En weet u, het ergste is dat we niet kunnen aanvaarden en geloven dat dit kan. We zijn vergeten hoe mensen lief te hebben, te geloven, te vertrouwen, Ik realiseerde me dat ik vergeten was hoe ik barmhartigheid en vriendelijkheid kon aannemen.

Ik wil namens al mijn vrienden die vandaag al in Chisinau zijn, al de Oekraïners die konden vertrekken een enorme dank uitspreken. Ik denk dat alles wat er gebeurt een les is voor ieder van ons. De mens is niet geboren om te doden. Je naaste liefhebben is het enige dat op deze aarde de vrede kan bewaren."

 

Je naaste liefhebben is het enige dat op deze aarde de vrede kan bewaren."

 

Op zoek naar een tijdelijk thuis

Een week geleden begon FACLIA, samen met haar partners, pakketten met voedsel en fruit uit te delen aan de vluchtelingen die aankwamen bij de grenspost Palanca aan de Moldavisch-Oekraïense grens. Die post ligt 68 kilometer van Odessa in Oekraïne. De aankomst ging gepaard met tranen en emoties die moeilijk te beschrijven zijn.

De Oekraïense vluchtelingen zijn gebroken. Hun echtgenoten zijn in Odessa achtergebleven om hun land te verdedigen. Sommige vrouwen willen doorreizen naar Roemenië en vragen FACLIA een woning voor hen te vinden in plaatsen als Iasi, Brasov en Suceava. FACLIA maakt het momenteel tot haar missie een thuis voor hen te vinden zonder hen van elkaar te hoeven scheiden. 

CNV Internationaal steunt de organisatie FACLIA in haar belangrijke werk. U ook?

Publicatiedatum 02 03 2022