DonerenNieuwsbrief
HomeMeedoenSteun de vrouwen uit Oekraïne

Het verhaal van Alisa uit Oekraïne

Een overweldigende stroom vluchtelingen

Sinds het begin van de militaire acties in Oekraïne zijn meer dan 240.000 vluchtenlingen de Moldavische grens overgestoken. De helft reist direct door naar andere landen, de andere helft is gebleven. Volgens de officiële cijfers ontvangt Moldavië nu het grootste aantal Oekraïense vluchtelingen per hoofd van de bevolking. 

Bestemming onbekend

In Moldavië arriveert elke dag een overweldigende stroom van mensen die de oorlog ontvluchten. Dat zijn voornamelijk vrouwen en kinderen. Alisa is één van hen. In slechts één nacht tijd veranderde haar leven volledig. Ze slaagde erin haar kinderen en alleen de meest noodzakelijke spullen mee te nemen en verliet haar stad, zonder te weten waar ze naartoe ging. Uiteindelijk kwam ze aan in Chisinau, de hoofdstad van de Republiek Moldavië. Onderweg waren haar kinderen ziek geworden. 

De Oekraïense Alisa en haar drie kinderen

Het team van FACLIA ving haar op en bracht haar in contact met een Moldavische familie die hen onderdak aanbood. Alisa is het gastgezin en FACLIA zeer dankbaar voor de steun die ze in deze moeilijke situatie gekregen heeft. Het enige wat ze nu nog wenst is vrede. Ze wil terugkeren naar haar land en weer bij haar ouders en grootouders leven. Toch durft ze op die mogelijkheid voorlopig nog niet te hopen.

 Alisa vertelt haar verhaal

Om te zorgen dat vluchtelingen zo snel mogelijk aan het werk kunnen, heeft Moldavië de wet aangepast zodat vluchtelingen een werkvergunning kunnen aanvragen. Enkele grote bedrijven plaatsen al vacatures voor Oekraïners. Wie haar oude werk op afstand kan voortzetten, mag gebruik maken van gratis co-working ruimtes. Ook de kinderen mogen naar school. Onderwijscentra bieden gratis activiteiten en cursussen aan.