DonerenNieuwsbrief
HomeMeedoen

Steun de vrouwen uit Oekraïne

Veel Oekraïners zijn gevlucht voor de oorlog in hun land. In buurland Moldavië worden ze gastvrij opgevangen, terwijl dat zelf tot de armste landen van Europa behoort. Organisatie FACLIA biedt noodhulp aan vrouwen en kinderen. 

CNV Internationaal steunt hen, jij ook? 

 

Tussenstand en besteding van uw gift

 

FACLIA is een professionele Moldavische organisatie, met veel ervaring in het bieden van vaktrainingen voor jongeren, psychosociale hulp en kinderopvang. CNV Internationaal kent FACLIA goed. We hebben jarenlang succesvol samengewerkt, daarom steunen wij hun werk voor de Oekraïense vluchtelingen van harte. 

In maart deden we voor het eerst een oproep om voor dit project te doneren. Dankzij deze giften en bijdragen vanuit CNV Vakcentrale en CNV Vakmensen, is er inmiddels al 11.100 euro ontvangen. Mede namens FACLIA: heel hartelijk dank hiervoor!

 

‘De situatie verandert per dag, maar naar schatting zijn er al ruim 240.000 vluchtelingen naar Moldavië gekomen, veelal vrouwen en kinderen.

Directeur van FACLIA Angela Ciocirlan:"Rijkere vluchtelingen reizen door naar andere Europese landen.  In Moldavië blijven vooral de armsten met hun kinderen achter.  Ze hebben helemaal niets meer. Ze hebben geen inkomen en kunnen niet bij hun spaargeld. We bieden hen noodhulp en werken daarbij samen met veel andere organisaties, kerken en de gemeente. De vrouwen worden eerst opgevangen in een noodopvang, maar daarna is er meer nodig. 

Hulp en training

FACLIA is een organisatie die normaal gesproken beroepsopleidingen verzorgt voor vrouwen en jongeren. Nu biedt ze hulp aan de Oekraïense vluchtelingen. FACLIA helpt gevluchte vrouwen uit Oekraïne om economisch onafhankelijk te worden. De hulp richt zich onder meer op vaktrainingen, kinderopvang, psychosociale hulp, en coaching in ondernemerschap. 

FACLIA werkt in Moldavië, het armste land van Europa. Om te zorgen dat de Oekraïense vrouwen goed integreren in de samenleving, doen er tegelijk ook Moldavische vrouwen mee aan de trainingen. De deelnemers krijgen zo de kennis en vaardigheden om in Moldavië een leefbaar inkomen te verdienen.

Zo willen wij de vrouwen technieken leren om fruit en groenten te drogen. Deze producten kunnen ze daarna op de markt verkopen. Voor deze techniek is een duur apparaat nodig van circa 4.000 euro, dus daar kunnen we zeker steun bij gebruiken. Verder is er behoefte aan taalcursussen, zodat de vrouwen zich beter kunnen redden in Moldavië. 

'In Moldavië komen de armste vluchtelingen met hun kinderen terecht.  Ze hebben helemaal niets meer.
Het is belangrijk dat de Oekraïense vrouwen economisch zelfstandig kunnen zijn. 
Wij bieden vanuit FACLIA psychosociale hulp, trainingen en kinderopvang.   
FACLIA-directeur Angela Ciocirlan

Geven van wat je (niet) hebt

Ook voor de Moldaviërs zelf is de oorlog in buurland Oekraïne voelbaar. Mensen die bij de grens wonen, horen de bombardementen ’s nachts. Dat zorgt voor angst. En er ontstaan tekorten. Ciocirclan:

"Omdat wij voor een groot deel afhankelijk zijn van voedsel uit Oekraïne, raken de markten hier steeds leger. Zo zijn er bijna geen melkproducten meer te verkrijgen."

 

De huidige situatie in Oekraïne is schrijnend. CNV Internationaal vindt het hartverwarmend dat de mensen van FACLIA in Moldavië solidariteit tonen. 

Daarom steunen wij het werk van FACLIA van harte. 

Doet u ook een bijdrage?  Veel dank! 

 Wilt u meer doen? 
 

Meer over FACLIA

FACLIA is bijna 20 jaar geleden opgericht. Deze professionele organisatie ondersteunt met succes kwetsbare jongeren en vrouwen om hun kansen op sociaal en economisch vlak te vergroten. 

Samen met internationale partners en ook met steun van de Europese Unie, faciliteert FACLIA 15 groepen vrouwen in 12 gemeenschappen. Meer dan 200 Moldavische vrouwen worden zich zo steeds bewuster van hun ontwikkelingsmogelijkheden.

FACLIA is ook de initiatiefnemer van waakhond Ungheni Civic Platform, die het recht op informatie en transparantie wil waarborgen. Dit platform stimuleert dat de bevolking betrokken is bij de dialoog met regionale en lokale overheidsinstanties.

CNV Internationaal heeft jarenlang met FACLIA samengewerkt. In deze moeilijke situatie steunen we hen graag opnieuw.