DonerenNieuwsbrief
HomeMeedoenActuele projecten

Geef om vakbondsvrijheid

Steun het belangrijke werk van lokale vakbonden.

Om er voor te zorgen dat de rechten van werkenden worden gerespecteerd is het belangrijk dat zij lid kunnen worden van een onafhankelijke vakbond. Helaas is in veel landen vakbondsvrijheid nog niet vanzelfsprekend. Wereldwijd worden vakbondsleiders bedreigd en lidmaatschap van een vakbond kan je je baan kosten. 

 

In het Afrikaanse land Benin zit de eigenaar van een cashewfabriek niet te wachten op een vakbond. Desondanks komt de lokale vakbond op voor de rechten van de vrouwen die in de fabriek werken.

Brandwonden

 In de schil van cashewnoten zit een bijtende stof, die brandwonden veroorzaakt. Dankzij de lokale vakbond COSI werken de vrouwen nu met beschermende handschoenen. Maar er spelen ook andere problemen, zo verdienen de vrouwen te weinig om van te leven. Deze problemen zijn lastig aan te kaarten, omdat de fabriekseigenaar nu nog geen vakbonden wil toelaten. 

 

 

De werknemers worden per zak cashewnoten betaald;  dat bedrag is te weinig om van te leven. Het is belangrijk dat de vakbond hier actief kan worden, zodat de vrouwen een beter loon krijgen.

Melanie, komt op voor de vrouwen die werken in de cashewfabriek

CNV Internationaal steunt lokale vakbonden door ondernemers aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. Met effect want in Benin komen voorzichtig de eerste gesprekken tussen de fabriek en de vakbond op gang. Daarnaast biedt CNV Internationaal trainingen aan lokale vakbondsleiders, zodat zij hun positie versterken. Daar is geld voor nodig!

CNV Internationaal

Antwoordnummer 1096

3500 VE Utrecht

----

Wilt u een postzegel plakken, dan is dat fijn:

CNV Internationaal

Postbus 2475

3500 GL Utrecht