DonerenNieuwsbrief
HomeMeedoen

Geef om vakbondsvrijheid

Stop geweld tegen vrouwen op het werk #OrangeTheWorld

Lees meer
Nieuws

Iedereen verdient een eerlijk loon

Lees meer

Steun het belangrijke werk van lokale vakbonden.

Om er voor te zorgen dat de rechten van werkenden worden gerespecteerd is het belangrijk dat zij lid kunnen worden van een onafhankelijke vakbond. Helaas is in veel landen vakbondsvrijheid nog niet vanzelfsprekend. Wereldwijd worden vakbondsleiders bedreigd en lidmaatschap van een vakbond kan je je baan kosten. 

Brandwonden

Vakbond COSI in Benin zet zich in voor vrouwen die werken in een cashewfabriek. In de schil van cashewnoten zit een bijtende stof, die brandwonden veroorzaakt. Dankzij COSI werken de vrouwen nu met beschermende handschoenen. Maar er spelen ook andere problemen, zo verdienen de vrouwen te weinig om van te leven. Deze problemen zijn lastig aan te kaarten, omdat de fabriekseigenaar nu nog geen vakbonden wil toelaten. 

 

De werknemers worden per zak cashewnoten betaald;  dat bedrag is te weinig om van te leven. Het is belangrijk dat de vakbond hier actief kan worden, zodat de vrouwen een beter loon krijgen.

Melanie, komt op voor de vrouwen die werken in de cashewfabriek

CNV Internationaal steunt lokale vakbonden door ondernemers aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. Met effect want in Benin komen voorzichtig de eerste gesprekken tussen de fabriek en de vakbond op gang. Daarnaast biedt CNV Internationaal trainingen aan lokale vakbondsleiders, zodat zij hun positie versterken. Daar is geld voor nodig!