DonerenNieuwsbrief
HomeThema'sActuele thema'sVakbondsvrijheid

Checklist voor bedrijven over vakbondsvrijheid en sociale dialoog

 

vakbondsvrijheid en sociale dialoog

Checklist voor bedrijven 

Het is een grondrecht van werknemers en een fundamenteel mensenrecht om zich te organiseren in een vakbond. Het stelt werknemers in staat in gesprek te gaan met werkgevers. Jammer genoeg komen werknemers in veel landen allerlei hindernissen tegen als ze zich proberen te organiseren. Daar zijn werknemers, maar ook werkgevers niet bij gebaat. Sterker nog; veel werkgevers willen dit beter organiseren in hun buitenlandse/regionale vestigingen.

CNV Internationaal heeft een handige checklist ontwikkeld met vragen die vertegenwoordigers van grote merken kunnen stellen. Zo kunnen zij zelf ook beter inzicht krijgen over hoe het zit met de vakbondsvrijheid in de praktijk in hun buitenlandse vestigingen of bij leveranciers.  

Voor wie en hoe is de checklist te gebruiken?

De vragen kunnen in willekeurige volgorde worden gesteld aan zowel bedrijfsleiding, vakbondsvertegenwoordigers en werknemers. De checklist is uiteraard geen vervanging voor een officiële audit (zoals die wordt uitgevoerd in het kader van het lidmaatschap van Multi-stakeholder initiatieven zoals  Bonsucro, BSCI, Fair Wear Foundation, ETI, etc).  

Het doel van de checklist  

Hoe meer lokale bedrijven aan het begin van de toeleveringsketen worden bevraagd en aangesproken, hoe meer zij geneigd zijn zich open te stellen voor onafhankelijke werknemersvertegenwoordigers en voor een constructieve dialoog met de werknemersverbanden.

Bestellen - handig creditcard mini formaat

De vragenlijst is ook op papier beschikbaar in handig creditcardformaat voor gebruik tijdens leveranciersbezoek. Stuur een mail naar internationaal@cnv.nl en vermeld uw naam, organisatie en adres en het gewenste aantal exemplaren en de taal die u wilt ontvangen (Nederlands/Engels/Frans/Spaans):

Checklist Sociale Dialoog en Vakbondsvrijheid
Social Dialogue and Freedom of Association
Questions Liberté Syndicale et Dialogue Social
Preguntas Libertad Sindical y Dialogo Social

Meer weten over het onderwerp vakbondsvrijheid?

Lees dit themaboekje met facts, figures en praktijkvoorbeelden.
 

De kracht van vakbondsvrijheid