DonerenNieuwsbrief
HomeThema'sActuele thema's

Het verhaal van Camara Sitan uit Mali

“Ik hoop op financiële steun van de  autoriteiten voor werkenden in de informele sector”

De Malinese Camara Sitan (47) is moeder van zeven. Ze is altijd werkzaam geweest in de zand- en grindwinning en heeft een baan in de informele economie. Toen COVID-19 uitbrak, staken er veel problemen de kop op. 

Omdat de avondklok werd ingesteld, kon ze veel minder uren werken. Veel werkende vrouwen in Afrika misten tijdens COVID-19 een groot deel van hun inkomen om voor hun gezin te kunnen zorgen. Camara heeft momenteel moeite de huur te betalen. “Iedereen ondervindt de gevolgen van de crisis in zijn eigen sector. Er is veel minder werk. Mensen die normaal in waren handelen, bijvoorbeeld, hebben soms niet meer de middelen hun producten van A naar B te vervoeren. Daardoor kan ik nu soms niet meer aan mijn boodschappen komen.”

Werkgeversorganisatie CNPM en vakbond UNTM uit Mali presenteren tijdens een persconferentie hun gezamenlijke sociaal-economische voorstellen aan de overheid om de coronacrisis aan te pakken.

Lees verder:  De kracht van sociale dialoog in Afrika in tijden van crisis

Camara’s hoop is gevestigd op steun van de autoriteiten voor werknemers in de informele sector. Ook de vakbonden - Camara is aangesloten bij de Malinese vakbondspartner UNTM - kunnen volgens haar helpen de problemen aan te kaarten, waartegen werkenden in de informele sector nu dagelijks aanlopen. In het district van Bamako, de Malinese hoofdstad waar Camara woont, maar ook in de andere regio’s van het land.

Camara noemt als voorbeeld het gebrek aan toegang tot gezondheidszorg en het moeilijk kunnen krijgen van een ziektekostenverzekering in haar sector. 

Publicatiedatum 29 12 2021