DonerenNieuwsbrief
HomeThema's

Palmolie

Stop geweld tegen vrouwen op het werk #OrangeTheWorld

Lees meer
Nieuws

Iedereen verdient een eerlijk loon

Lees meer

Het respecteren van arbeidsrechten in de palmolie sector

Miljoenen mensen werken in palmolie plantages in Azië, Latijns-Amerika en Afrika. Deze mensen zijn essentieel voor de sector, maar hun arbeidsrechten worden vaak niet gerespecteerd. Door de krachten te bundelen met alle partijen in de palmolieketen kunnen de levens van miljoenen werkenden verbeterd worden. Het respecteren van arbeidsrechten staat daarbij centraal, door middel van sociale dialoog en vakbondsvrijheid.

Palmolie feiten

 • 50% van de wereldwijde consumptiegoederen bevat palmolie.
 • Indonesië en Maleisië produceren 85% van de palmolie.
 • Colombia is de grootste producent van palmolie buiten Azië.
 • Minder dan 5% van de palmolie plantage werkenden in Indonesië zijn georganiseerd.
 • Veel vrouwen die op plantages werken hebben geen vast contract.

 

RSPO conferentie 

De Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO) is een certificeringsorganisatie die is opgericht om het gebruik en de productie van duurzame palmolie te bevorderen. Op dit moment is 19% van de palmolie, die over de hele wereld wordt geproduceerd, RSPO-gecertificeerd. 
Hukatan, partner van CNV Internationaal in Indonesië, was de eerste vakbond die zich aansloot bij RSPO. CNV Internationaal werd in 2020 lid.

CNV Internationaal organiseert tijdens de RSPO conferentie in Maleisië ( van 28 november tot 1 december) een breakout-sessie waarin rechten van werknemers centraal staan.

Break out sessie

CNV Internationaal organiseert sessie 8:  Enhancing human rights and labour rights, adapting to future due diligence and deforestation legislation. 

 

Door met alle partijen in de palmoliesector samen te werken maken we impact. Aan de hand van onze roadmap kunnen we het verschil maken voor miljoenen werkenden op palmolieplantages, zodat zij een leefbaar loon verdienen en veilig kunnen werken.  

Risico's

Dit zijn de grootste risico’s in de palm olie sector in Azië en Latijns-Amerika: 

 • gezondsheids- en veiligheidsrisico's
 • gender discriminatie en gender geweld
 • geen leefbaar loon
 • geen vakbondsvrijheid
 • afwezigheid van collectieve onderhandelingen, cao's
 • kinderarbeid

De aanwezigheid van onafhankelijke vakbonden is essentieel. Zo kunnen werknemersrechten worden gerespecteerd, zoals een leefbaar loon en veilig werk. 

 

 

 

We weten dat het moeilijk is voor merken en investeerders om goed zicht te krijgen op de werkomstandigheden in  hun internationale productieketen. CNV Internationaal beschikt over kennis en netwerken die daarbij kunnen helpen.

 

Eva Smulders, RBC coördinator CNV Internationaal, wijst op het belang van verbetering voor de vrouwelijke werkenden op de plantages: ’De meeste vrouwen werken elke dag, zonder een fatsoenlijk contract. 

Als ze zwanger worden of er kan bijvoorbeeld door de regen niet gewerkt worden, dan hebben ze ook geen inkomen. 

We weten dat het moeilijk is voor merken en investeerders om goed zicht te krijgen op de werkomstandigheden in hun productieketen. CNV Internationaal beschikt over kennis en netwerken die daarbij kunnen helpen.

Maurice van Beers van CNV Internationaal en Amalia Falah uit Indonesië vertellen hoe we werken aan verbetering. 

Krachten bundelen 

Om de impact van ons werk te vergroten bundelt CNV Internationaal de krachten met:
 
 • Round Table for Sustainable Palm Oil (RSPO), de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO) is een certificeringsorganisatie die is opgericht om het gebruik en de productie van duurzame palmolie te bevorderen.
   
 • Proforest, Agricultural and forestry production that delivers positive outcomes for people, nature and climate.  
   
 • RVO, project on social dialogue in the palm oil sector in West Kalimantan, Indonesia. sector Meer weten  >
   
 • SPOC the Substainable Palm  Oil Choice.

Meer weten

Dit filmpje laat zien hoe vakbonden en bedrijven op palmolie plantages werken aan verbetering door constructieve sociale dialoog. Dat is de beste weg om misstanden aan te pakken