DonerenNieuwsbrief

Een gigantische industrie

De kledingindustrie is een gigantische industrie; wereldwijd werken er ruim 47 miljoen vrouwen en mannen. CNV Internationaal vindt het belangrijk dat de kleding die jij koopt eerlijk gemaakt is.

Samen met onze lokale vakbondspartners, vooral in Cambodja, Indonesië en Vietnam, zetten we ons in voor fatsoenlijke werkomstandigheden voor de mensen die onze kleding maken. Denk aan een leefbaar loon, gezonde en veilige werkomstandigheden en vrij zijn om je aan te sluiten bij de vakbond van jouw keuze. 

Lees hier wat er aan de hand is, wat wij doen én wat je zelf kunt betekenen . 

Download de position paper

Wat is eerlijke kleding?

Hoe vind je eerlijke kleding als consument? 

Lees hier de meestgestelde vragen >>

Lesmateriaal | Werkstuk | Spreekbeurten 

Zoek je informatie over eerlijke kleding en duurzame handel (fair trade) voor een werkstuk, een spreekbeurt of een les op school?

  1. Ja! We hebben een werkstukpakket, een spreekbeurtpakket en een lespakket.
  2. Dat kun je hier downloaden
Downloaden lesmateriaal

Wat doet CNV Internationaal

Wereldwijd zetten wij ons in voor Decent Work (Fatsoenlijk Werk) in lagelonenlanden.

Dat doen we in landen zoals Vietnam, Cambodja en Indonesië waar veel van onze kleding wordt geproduceerd. Door lokale vakbonden te ondersteunen en werknemers in textielfabrieken te steunen en op te komen voor hun rechten willen wij de situatie in productielanden verbeteren.

We richten ons ook op Nederlandse kledingmerken en werken samen aan verbetering.

STITCH programma

CNV Internationaal is een van de partners van het STITCH Programma. Het Sustainable Textile Initiative: Together for Change  STITCH wil dat werknemers zich vrij voelen om zich uit te spreken, vakbonden te vormen en collectief te onderhandelen over betere arbeidsomstandigheden. STITCH laat de stem van werknemers horen door nationale en internationale belanghebbenden in de toeleveringsketen samen te brengen. Dat doen we door

  • vakbonden te versterken, kunnen we de invloed van werknemers in de waardeketen vergroten;
  • door merken– de machtigste spelers in de waardeketen – te beïnvloeden, kunnen we ruimte creëren voor werknemers om zich te organiseren en een plaats aan de onderhandelingstafel veilig te stellen;
  • door de inkooppraktijken van merken te verbeteren, kunnen we potentieel creëren voor betere arbeidsomstandigheden en het belonen van vrijheid van vereniging op leveranciers- en fabrieksniveau;
  • door de regeringen van marktlanden te beïnvloeden en de internationale regelgevingskaders voor mensenrechten en werknemersrechten te versterken, kunnen we een ecosysteem bouwen dat dit allemaal ondersteunt.
Lees meer : STITCH Programma 

Video: Wat we doen, meer bedrijven cao's in Indonesië

IMVO-convenant Duurzame Kleding en Textiel 

We richten ons ook op kledingmerken hier in Nederland en werken samen aan internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) op te zorgen dat de hele textielsector uiteindelijk eerlijke kleding verkoopt.  

Lees meer : IMVO - Convenant  Duurzame Kleding en Textiel

Handige tools en publicaties