DonerenNieuwsbrief
HomeOns werkProgramma'sSTITCH

Multicompany cao projecten

Werken aan betere arbeidsomstandigheden in Indonesië en Vietnam

 

Multi-company cao’s als voorloper van bedrijfstak- en sectorcao’s

In de kledingsector en op plantages op West Java (Indonesië) heeft trade union development organisation CNV Internationaal samen met KSBSI afgelopen jaren een nieuw concept ontwikkeld: de multi company cao’s. In 2016 is de eerste multi-company cao afgesloten. Meer van deze MC CBA’s worden momenteel ontwikkeld. Multi-company cao’s bevatten afspraken voor werkenden in meerdere fabrieken in dezelfde sector of bedrijfstak in een regio. 

Zij komen tot stand na onderhandelingen tussen de werkgevers van de deelnemende fabrieken, onze vakbondspartner KSBSI en de overheid. Dankzij deze eerste multi-company cao zijn zo’n 17.000 werknemers van kledingfabrieken nu verzekerd van afspraken over gezondheid en veiligheid, werktijden en de naleving van loonafspraken.

Raamwerk

Multi-company cao’s zijn ook wel te zien als voorloper van regionale bedrijfstak- en sectorcao’s en mogelijk zelfs een raamwerk van nationale cao’s (die in Indonesië niet bestaan, maar in veel andere landen al voor grote verbeteringen hebben gezorgd). Daarnaast stimuleren de multi-company cao-trajecten binnen de deelnemende fabrieken het gesprek over arbeidsomstandigheden. 

Verbeterde industriële relaties

Het onderling vertrouwen tussen de gesprekspartners neemt eveneens toe. Daarmee leggen de multi-company cao’s een belangrijke basis voor effectieve sociale dialoog en verbeterde industriële relaties. 

Initiëren, begeleiden en stimuleren

CNV Internationaal initieert, begeleidt en stimuleert processen om tot multi-company cao’s te komen en ondersteunt het traject door middel van advisering en training, bijvoorbeeld in onderhandelingsvaardigheden

Gerelateerde Artikelen