DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Oproep aan overheid: Kennisdeling noodzakelijk voor beschikbaarheid vaccins en einde pandemie

In een gezamenlijke brief roepen 54 maatschappelijke organisaties, waaronder CNV Internationaal, de regering op om ervoor te zorgen dat farmaceuten hun kennis over de ontwikkeling van vaccins gaan delen met andere bedrijven in een bestaande pool van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hierdoor kan de wereldwijde productie en beschikbaarheid van Covid-19-vaccins omhoog om de pandemie sneller te stoppen.

Met de oproep, een initiatief van Wemos en Oxfam Novib, vragen de organisaties aandacht voor het feit dat er een oplossing is voor de huidige vaccintekorten in Europa en andere delen van de wereld: de COVID-19 Technology Access Pool (C-TAP) van de WHO.

Het idee hiervan is simpel: vaccinontwikkelaars delen hun patenten en kennis met andere farmaceuten, zodat de vaccins veel sneller en in veel grotere aantallen kunnen worden geproduceerd. Nederland heeft C-TAP in 2020 officieel gesteund, maar hier nog geen concrete acties aan verbonden. Tot op heden heeft nog geen enkel farmaceutisch bedrijf zijn patenten en kennis gedeeld.

In de brief roepen de organisaties de Nederlandse regering op om haar steunbetuiging aan C-TAP om te zetten in daden. Nederland kan het gebruik van C-TAP actief promoten en financieel ondersteunen. Daarnaast kan Nederland samen met andere EU-lidstaten druk uitoefenen op vaccinontwikkelaars om hun kennis te delen.

Update 9 februari

Goed nieuws: de Tweede Kamer heeft unaniem een motie (ingediend door SP en D66 n.a.v. onze oproep) aangenomen die de regering verzoekt om in Europees verband druk uit te oefenen op ontwikkelaars van Covid-19-vaccins om hun kennis en patenten te delen met andere farmaceuten. 

Lees hier de brief met de oproep aan de Nederlandse overheid

Publicatiedatum 04 02 2021