DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

URENLANG OVERWERKEN ZONDER LEEFBAAR LOON

Textielsector heeft transparantie, actieve communicatie én onderhandelingstafel nodig

93 % van de bedrijven in de kledingindustrie betaalt haar werknemers niet voldoende. Dat is een van de sombere conclusies van het internationale netwerk Clean Clothes Campaign (CCC). Deze week lanceerden zij een nieuwe website "fashionchecker.org" waarop te zien is in hoeverre 108 Europese en Amerikaanse kledingmerken een leefbaar loon betalen aan hun werknemers. Wij herkennen het beeld dat op de site geschetst wordt helaas. De lonen in de textielsector blijven ver achter; werkneemsters (want het zijn in grote meerderheid vrouwen) kunnen vaak alleen hun dagelijkse kosten dekken door extreem veel overwerk.

Hoe dit te veranderen

Om hier verandering in te brengen is het, zoals CCC laat zien, in eerste plaats belangrijk dat de sector transparanter wordt. Als het openbaar en eenvoudig vindbaar wordt waar merken hun kleding inkopen, kan beter informatie uitgewisseld worden over arbeidsomstandigheden en lonen. Ook is het van belang dat merken zich actief inzetten, daarover communiceren aan hun leveranciers en concrete doelen stellen.

 

 

Maar dé manier om hier structureel verandering in te brengen is door te zorgen dat werknemers, in vakbonden vertegenwoordigd, aan de onderhandelingstafel zitten als er minimumlonen of cao’s worden afgesproken. Een onderhandeld loon is een eerlijk en duurzaam loon. Werknemers bepalen zo zelf hun prioriteiten en krijgen de legitimiteit om daarop toe te zien.

De rol van CNV Internationaal

Merken kunnen hier een veel sterkere rol in spelen door vakbondsvrijheid als belangrijke voorwaarde te zien voor de keuze van hun leveranciers, en door het actief steunen van een sociale dialoog tussen werkgevers, werknemers en overheid. Wij ondersteunen merken daarbij binnen onze samenwerking in het textielconvenant. De komende jaren gaan we ons met vakbondspartners nog harder inzetten om de minimumlonen in productielanden op het niveau te krijgen van ten minste een leefbaar loon.

 

Publicatiedatum 03 07 2020