DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Staken voor vrede in Colombia

Werkenden gingen op 26 april met duizenden de straat op om het vredesakkoord in Colombia te verdedigen. Vakbonden willen een nationale staking naar aanleiding van voorstellen die momenteel in het parlement worden besproken en die het vredesproces zouden ondermijnen en president Iván Duque ongerechtvaardigde buitengewone bevoegdheden zouden geven.

“De hoop die gepaard ging met het vredesproces begint te vervagen. Alleen al in 2018 zijn meer dan 500 mensenrechtenverdedigers vermoord in een conflict dat de meest gemarginaliseerde gemeenschappen van het land blijft verwoesten. De acties van de regering hebben bij alle partijen wantrouwen gewekt", zei Sharan Burrow, secretaris-generaal van de ITUC.

De voortgang op weg naar vrede is de laatste tijd aanzienlijk vertraagd en de onderhandelingen met het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) staan stil. Colombia is het land met de meeste ongelijkheid op het Zuid-Amerikaanse continent. En met de hoogste concentratie van grondbezit in handen van de rijkste minderheid hoort het tot de meest extreme landen in de wereld. De vrijheid van vereniging en het recht op collectieve onderhandelingen worden vaak ondermijnd en het is het gevaarlijkste land op het continent voor vakbondsactivisten. Hoewel deze onderliggende problemen worden erkend als een aanjager van het conflict, heeft de huidige regering weinig aandacht om deze ook aan te pakken.

Ondertussen waarschuwen vakbonden dat het nationale ontwikkelingsplan dat momenteel in het parlement wordt besproken de zaken nog erger maakt. De hervormingen zouden leiden tot meer ongelijkheid . Verder staan er in het nationale ontwikkelingsplan voorstellen om nog meer ‘buitengewone bevoegdheden’ aan de president te verlenen.

Een brede coalitie van maatschappelijke organisaties sloot zich aan bij de Colombiaanse vakbonden in het oproepen van de nationale staking. Op internationaal niveau mobiliseert de vakbeweging van de Verenigde Staten (TUCA) haar partners voor solidariteitsacties in de regio. En de ITUC (het wereldwijde vakverbond) heeft een brief gestuurd waarin deze kwesties aan de Colombiaanse regering worden toegelicht.

Publicatiedatum 29 04 2019