DonerenNieuwsbrief
HomeOns werk

FIFA over sport en mensenrechten

Stop geweld tegen vrouwen op het werk #OrangeTheWorld

Lees meer
Nieuws

Iedereen verdient een eerlijk loon

Lees meer

Een grote doorbraak voor de mensenrechten in de sport! FIFA heeft zelf opdracht gegeven aan professor John Ruggie om de verplichtingen van FIFA op het terrein van mensenrechten te onderzoeken. Het rapport van Ruggie legt de lat neer voor alle sportorganisaties wereldwijd, zowel voor de bouw als voor marketing en andere activiteiten.

Ruggie is duidelijk over de consequenties van misstanden op het gebied van business & human rights: "Als FIFA niet in staat is om ernstige schendingen van mensenrechten te verminderen, moet worden overwogen de relatie op te schorten of te beëindigen."

De FIFA heeft zelf om dit rapport gevraagd en moet nu de 25 aanbevelingen uit het rapport in praktijk gaan brengen. Dat geldt voor alle activiteiten van de FIFA, niet alleen enorme evenementen als het WK voetbal in Qatar.

Het rapport somt de internationale mensenrechten waar het om gaat op: het recht op leven en fysieke veiligheid, non-discriminatie, recht op vrijheid van gedachte, meningsuiting en godsdienst, vrijheid van vergadering en beweging, recht op onderwijs en werk, recht op gezinsleven en privacy, recht op voedsel en water, vrijwaring van foltering, slavernij of dwangarbeid. Ook het recht op eerlijke en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden, waaronder de vakbondsvrijheid en het recht om collectief te onderhandelen is opgenomen in het rapport.

Moderne slavernij in Qatar


In dit rapport komt duidelijk naar voren dat de FIFA doortastend moet optreden. Vooral Qatar, dat op geen enkele manier voldoet aan de genoemde normen, moet committment laten zien door grootschalige hervormingen. Het systeem van moderne slavernij voor buitenlandse werknemers, de absolute ontkenning van de vrijheid van vereniging en het recht op collectieve onderhandeling, het hongerloon en de ernstige discriminatie van de bouwvakkers die werken aan de gigantische infrastructuur voor 2022, staan haaks op de normen die Professor Ruggie heeft benoemd.

44 Nepalese gastarbeiders omgekomen in Qatar


Volgens registratie van de Nepalese ambassade in Qatar zouden tussen 4 juni en 8 augustus alleen al 44 Nepalese gastarbeiders omgekomen zijn

John Ruggie is een van 's werelds meest vooraanstaande experts op het gebied van zakendoen en mensenrechten. Hij is de opsteller van de Guiding Principles for business and Human Rights van de VN, de belangrijkste internationale richtlijnen op het gebied van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Wat zijn de Ruggie Principes?

Meer weten? CNV heeft een paar jaar geleden een handige gids over hierover gemaakt gericht op vakbondswerk.


Meer > The case against Qatar | Host of the FIFA 2022 World Cup | ITUC Special Report
Qatar migrant uit Nepal Bal Khrishna

Schilder in Qatar

Bal Krishna Gautam uit Nepal werkte van 2013 tot 2015 als schilder in Qatar. "Een uitzendkantoor bezorgde me de nodige vergunningen en ik kon gewoon vertrekken.

Nooit pauze

In Doha woonde ik samen met 5 werkmakkers, in één klein kamertje. Wij beschikten niet over onze paspoorten, die werden bijgehouden door onze werkgever. Hoewel er in ons contract stond dat we 1.100 Qatari Rial (267€) per maand zouden verdienen, kregen we veel minder uitbetaald. Als onze baas boos was kregen we zelfs gewoon niets. Wat voor ons het ergste was, en velen van ons ziek maakte, was dat we tijdens het werken nooit pauze mochten nemen....""

Verboden te plassen

...Het is heel warm in Doha, altijd meer dan 40°C en daarom moet je veel drinken. Maar het werd ons verboden om te plassen. Velen van ons hebben hierdoor beschadigde nieren. Ook het racisme was zwaar om dragen.

Op een dag brak ik m’n hand tijdens het werk. Ik moest naar de dokter. Normaal gezien mocht ik een tijdje niet werken, maar de dokter wilde me geen ziekteverlof geven. Dus ik werkte verder. Ik heb veel pijn geleden.

In 2015 werd het me te veel, en keerde ik terug naar Nepal. Maar in gedachten ben ik in Qatar. Want mijn hart bloedt als ik denk aan mijn makkers, die nog steeds als slaven worden uitgebuit, in de vreselijke hitte, in levensgevaarlijke omstandigheden.”

De ervaringen van Bal Krishna Gautam en andere bouwvakkers en huishoudsters in Qatar werden verzameld door de Belgische organisatie Wereldsolidariteit

Publicatiedatum 21 05 2016