DonerenNieuwsbrief
HomeOns werk

4e HUMAN conferentie over Social Impact

De focus van de 4e HUMAN conferentie was gericht op "social impact", de sociale gevolgen van internationaal zakendoen. CNV Internationaal stimuleert bedrijven met een frisse blik naar MVO-intenties te kijken.

De inbreng van CNV Internationaal tijdens de conferentie was erop gericht bedrijven te stimuleren om met een frisse blik naar  de MVO-intenties te kijken door via de lokale stakeholders zoals vakbonden en Ngo’s de effecten van investeringen en sourcing terug te koppelen aan bedrijven in de keten. De huidige trend is immers dat bedrijven steeds vaker de ''do no harm'' bril verwisselen voor de ''do good'' bril. Als vakbeweging richten CNV Internationaal en partnervakbonden wereldwijd zich op de arbeidsrechten, die een specifiek onderdeel vormen van de mensenrechten. Als het gaat om social impact in verantwoord ketenbeheer, dan leggen vakbonden het accent op de leef en werkomstandigheden van werkenden die van begin tot eind in de keten actief zijn. Bedrijven die hun eigen CSR-beleid serieus nemen, investeren daar ook financieel in. Om die reden alleen al is het goed om oog te hebben voor de social impact van het MVO-beleid:

  • Hoe draagt het MVO-beleid daadwerkelijk bij aan een duurzamere wereld, bijvoorbeeld op het gebied van de naleving van arbeidsrechten?
  • Dragen de interventies bij aan de opbouw van lokale economieën?
  • Welke sociale effecten beoogt een bedrijf of organisatie eigenlijk met het MVO beleid?
  • Gaat het om het vermijden van grootste risico's of gaat het om het genereren van positieve en meetbare maatschappelijk impact?

Meer over dit onderwerp in de publicatie die is uitgegeven door CNV Internationaal, ICCO, PWC en VBDO voor HUMAN 2015 (slideshare):  Towards Social Impact - A multistakeholder perspective on corporate human rights performance and reporting

Publicatiedatum 17 06 2015