DonerenNieuwsbrief
HomeOns werk

Gewetenloos geweld in Guatemala - Blog

Angst voor jeugdbendes groeit, net als in El Salvador en Honduras

Vakbonden in Guatemala kampen al jaren met bedreiging en aanslagen. CNV Internationaal medewerker Marionne Lips bezocht in Guatemala de partnerorganisatie CGTG en was geschokt door de toename van geweld. “Dit is vergelijkbaar van aard als in Honduras en El Salvador. Ook hier nemen Mara's –jeugdbendes - nemen de boel op gewetenloze wijze over.
 
Iedereen die ik sprak is bang dat zijn of haar kinderen ook tot deze groepen toetreden, of zelf slachtoffer van geweld worden. Iedereen heeft zijn of haar verhaal hierbij, heel triest. In deze context van straffeloosheid, normloosheid, zijn ook de arbeidsrechten ver te zoeken. In plaats van vooruitgang op dit gebied, zwoegt de CGTG zich een weg tegen de stroom in, niet of nauwelijks vooruitkomend. De leiders van de CGTG zijn er zichtbaar uitgeput van. Maar toch gaan ze door!”
 
Ook ongelijkheid is een ernstig probleem. “Des te belangrijker is het dat ook binnen de CGTG in alle geledingen meer vrouwen vertegenwoordigd zijn”, benadrukt Marionne Lips. Daarom start CNV Internationaal samen met de CGTG een organisatieversterkingstraject om als vakbondsorganisatie het goede voorbeeld te geven en de culturele patronen te proberen te doorbreken. Een hele uitdaging in een land als Guatemala!

Guatemala 

Ook in het zojuist verschenen jaaroverzicht van schendingen van vakbondsrechten en arbeidsrechten van de internationale vakbondsorganisatie ITUC komen de problemen in Guatemala aan de orde: The world's worst countries for workers

Publicatiedatum 29 05 2014