DonerenNieuwsbrief
HomeOns werk

MVO van reputatiemanagement naar waardecreatie

Langdurige relaties met suppliers en toeleveranciers cruciaal voor MVO

Steeds meer bedrijven werken innovatief  aan MVO. Ze weten niet alleen kosten te reduceren maar ook extra inkomsten te generen. Dat is één van de constateringen in de jaarlijkse Benchmark Verantwoord Ketenbeheer. "Om dat echt te realiseren, zijn langdurige relaties met suppliers en toeleveranciers cruciaal," benadrukt CNV Internationaal, dat meewerkte aan het jaarlijkse VBDO-onderzoek van beursgenoteerde bedrijven. Een achilleshiel van duurzaam ketenbeheer blijft compliance. Bedrijven die hun productieketens willen verduurzamen, weten niet goed hoe om te gaan met toeleveranciers die niet goed meewerken. Zelfs voor de best scorende bedrijven hebben daar moeite mee. Daar waar ‘groene’ bedrijven op papier hun beleid ten aanzien van non-compliance op orde hebben, ontbreekt dat bij veel andere organisaties. Zij nemen niet genoeg maatregelen tegen leveranciers die niet voldoen aan het naleven van de eigen gedragscodes. Bij bedrijven die het wel goed op orde hebben, schort het vaak aan toezicht in de praktijk, zo valt uit het VBDO-onderzoek op te maken. Zelfs onder de best scorende ondernemingen in de benchmark zijn er bedrijven die nog worstelen met non-compliance.

Philips heeft de keten het best op orde

De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling VBDO heeft onderzocht hoe 40 Nederlandse, beursgenoteerde ondernemingen hun productieketens trachten te verduurzamen en welke vorderingen daarbij gemaakt worden. De onafhankelijke jury nomineerde DSM, Heineken, Philips, Reed Elsevier en Royal BAM Group voor de Ketenbeheer Award 2013. Philips behaalde opnieuw de hoogste score in de benchmark en ontving de prijs op 9 december uit handen van Marie José Alting von Geusau, manager van CNV Internationaal.

Wetgeving de meest effectieve aanjager

Wetgeving is nog steeds de meest effectieve aanjager van verduurzaming, zo stelt de VBDO vast. Toch komt daar nu langzaam verandering in. “We zien dat er steeds meer initiatieven ontstaan vanuit het bedrijfsleven zelf”, aldus VBDO-directeur Giuseppe van der Helm. Hij doelt daarmee onder meer op het toenemend aantal certificeringsprogramma’s voor leveranciers. “Vooral in de elektronica- en de voedselindustrie zien we steeds meer duurzame certificaten geïntroduceerd worden.”

GSCP combineert kostenreductie en duurzaamheid

Een ander goed voorbeeld van een initiatief dat door het bedrijfsleven zelf is geïnitieerd, vindt de VBDO het Global Social Compliance Programm (GSCP). Daarin werken grote inkooporganisaties samen om kosten te reduceren en de duurzaamheid van productieketens op een hoger plan te krijgen.

Meer dan reputatiemanagement

Daarin is ook nog een andere trend te zien. De onderzoekers stellen namelijk vast dat de onderzochte bedrijven duurzaam ketenbeheer minder vaak uitsluitend aanpakken met het oog op reputatiemanagement. Steeds meer bedrijven zien kans om vanuit het duurzaamheidsstreven ook te innoveren en dus om waarde toe te creëren. Dat verklaart wellicht ook de toename van het aantal verduurzamingsinitiatieven in de markt zelf.

Bouwsector boekt meeste vooruitgang

Het meeste vooruitgang in het verduurzamen van de productieketens boekt de Nederlandse bouwsector. In voorgaande jaren waren vooral Royal BAM Group, Ballast Nedam en Heijmans verantwoordelijk voor de duurzame innovaties in de branche. Nu moeten ze de eer in toenemende maten delen met branchegenoten. Afgelopen jaar hebben alle bouwbedrijven in ongeveer gelijke mate bijgedragen aan de score van de sector in de benchmark. Royal BAM Group blijft nog steeds koploper in de bouwsector.

Opmerkelijke verschuivingen

De beste scores in de benchmark staan al jaren op naam van dezelfde ondernemingen. Van der Helm: “Toch zijn er dit j<input type="image" class="c-inputButton" name="_saveandclosedok" src="http://www.cnvinternationaal.nl/typo3/clear.gif" title="Document opslaan en sluiten" />aar wel wat opmerkelijke verschuivingen. Aperam, Fugro, Boskalis, Wessanen, ASMI, Heijmans, SBM Offshore en KPN wisten hun score 10 tot bijna 20 procent te verbeteren.” De VBDO heeft voor de Benchmark Verantwoord Ketenbeheer 2013 de 40 grootste beursgenoteerde ondernemingen onder de loep genomen. Niet meegenomen zijn ondernemingen met een exclusief dienstverlenend karakter zoals de financiële sector en de uitzendbranche.

Innovatieve praktijkvoorbeelden

Het jaarlijkse onderzoek is dit jaar voor de achtste keer uitgevoerd, in samenwerking met CNV International en ICCO. In aanvulling op de benchmark brengt de VBDO in samenwerking met KPMG Sustainability een extra publicatie uit over verantwoord ketenbeheer. De publicatie bestaat uit een aantal innovatieve praktijkvoorbeelden van verantwoord ketenbeheer. Daarmee willen de makers illustreren hoe vooruitstrevende vormen van ketenbeheer management niet alleen risico- en kostenreductie opleveren, maar vaak ook extra inkomsten genereren voor het bedrijf en haar partners in de keten. Downloads:

Publicatiedatum 10 12 2013