DonerenNieuwsbrief
Home

Cambodjanen deze week bij CNV Jongeren

Van 16 tot 23 maart organiseert CNV Jongeren in samenwerking met CNV Internationaal een bezoek van zes Cambodjaanse vakbondsjongeren. Koud uit het vliegtuig reden ze al op een oranje fiets dwars door Amsterdam, langs allerlei Hollandse bezienswaardigheden zoals een Amsterdamse molen en ook de Dam (foto). De fietstocht eindigde bij LAKS, het Landelijk Aktie Komitee Scholieren.

Daar vertelde Carline van Breugel (17 jaar, penningmeester in het bestuur van LAKS) over het werk van LAKS: Klachtenverzameling en -behandeling, dus belangenbehartiging van scholieren, gesprekken met de minister van Onderwijs en als het moet zelfs actie, zoals enige tijd terug over het aantal schooluren per jaar. LAKS gaat liever voor meer kwali-teit dan meer tijd. Kortom veel raakvlakken met vakbondswerk.
De Cambodjaanse vakbondsorganisatie CCAWDU is een jonge vakbondsorganisatie met heel veel jonge leden. "Maar  zo openlijk en effectief lobbyen en actievoeren als jullie doen," vertelden zij Carline van Laks, "dat zou voor ons al snel zou leiden tot arrestatie of "verdwijning" van de actievoerders." In Cambodja zijn studenten voor bepaalde studies wel uiterst voorzichtig actief binnen hun universiteit. Maar ook zij moeten heel erg oppassen.

Wat er nog meer op het programma staat voor de Cambodjanen? Afspraken met  het CNV, de CNV Jongeren met het TaxTeam en SocialMedia experts, Tweede Kamer en SER, en de CNV Dienstenbond bij de veiling in Aalsmeer.

Meer over Cambodja, weblog, youtube

Publicatiedatum 19 03 2012