DonerenNieuwsbrief
Home

Geven en nemen in Indonesië

CNV voorzitter Jaap Smit maakt jaarlijks een reis naar een van de partnerorganisaties van CNV Internationaal. Deze dagen bezoekt hij de KSBSI in Indonesië en deelt zijn indrukken. Mijn eerste kennismaking met dit prachtige land. Een volstrekt andere cultuur dan bij ons en ik realiseer mij des te meer in wat voor een land wij wonen. Vergeleken met hier is ons land overgeorganiseerd. Voor alles en iedereen is er wel een regel waar wij ons aan moeten houden, improviseren zijn we verleerd. Zodra er iets anders loopt dan verwacht, is Leiden in last.

Hoe anders is dat hier in Indonesië. Alleen het verkeer al. Aan alles is te zien dat men hier nog weet wat het betekent om 'te geven en te nemen'. Het lijkt een chaos, maar het loopt als een trein. Ik zou een rit achter het stuur niet overleven en mij voortdurend over alles en nog wat opwinden, maar mijn Indonesische chauffeur rijdt ontspannen rond en ik heb geen ongeluk gezien..... Het zou voor velen van ons leerzaam zijn om hier eens een week te zijn en je dan te realiseren hoe goed zaken in ons eigen land geregeld zijn!

Ik spreek mijn vakbondscollega's over hun manier van werken, over hun ledenaantal en representativiteit, over de relatie met politiek en werkgevers. De KSBSI is een organisatie vergelijkbaar met het CNV met wie wij al jarenlang een hechte band onderhouden. Veel lijkt op hoe zaken bij ons gaan. Overigens is onze organisatiegraad nog vele malen hoger dan hier in Indonesië! Een avond met 'domestic workers' , huishoudelijke hulpen. Vrouwen die dag en nacht klaar staan voor hun 'boss', maar weinig of geen rechten hebben en voor een schamel loon hun eigen huishouden verwaarlozen. Op prachtige wijze komt dit aan de orde in een theaterspel waarin zij zelf als acteurs optreden. Een mooie en indringende manier om zaken bespreekbaar te maken. Een spannende discussie volgt op dit stuk.

Een bezoek aan een bandenfabriek, gesprek met management en vertegenwoordigers van de vakbond. Verrassend om te zien hoe goed men elkaar weet te vinden in dit bedrijf. Dat is lang niet overal zo. Een werkgever die zegt baat te hebben bij een sterke bond waarmee hij zaken kan doen. Die ervan overtuigd is dat een tevreden werknemer een hoog productieve werknemer is. En een werknemer die zegt zich medeverantwoordelijk te voelen voor de gezondheid van het bedrijf. Ook hier verstaat men duidelijk de kunst van het geven en nemen.

Een bezoek aan Pontianak op het eiland Kalimantan staat als volgende op het programma. De stad ligt precies op de evenaar. Voorlopig ben ik gestrand op Soeharto Hatta, het vliegveld van Jakarta. Ik hoop nog te kunnen vertrekken en daar mensen van de dienstenbond en de houtbond te spreken. Wordt vervolgd.

Jaap Smit
Voorzitter CNV Tip: bekijk op youtube het theaterspel waarin huishoudelijk werkers zelf als acteurs optreden.

Publicatiedatum 04 06 2012