DonerenNieuwsbrief
Home

Kappers voor kappers in Moldavië

Ungheni ligt in het oosten van Moldavië, vlak bij de grens met Roemenie. Veel meer dan af en toe een boerderij en wat kleine dorpen kom je niet tegen onderweg. De heuvels hebben wel iets weg van Toscane. Maar hoe idyllisch het landschap ook is, de werkloosheid is groot. Veel jongeren vertrekken noodgedwongen naar het buitenland op zoek naar een baan! Een riskante stap, want ze worden regelmatig slachtoffer van misbruik en mensenhandel. Met steun van CNV Internationaal is hier 3 jaar geleden een mobiliteitscentrum voor jongeren gestart. Gemotiveerde jongeren leren er niet alleen een vak, ze krijgen ook ondernemersvaardigheden, zoals marketing, financiën en computerkennis. Bovendien worden ze via een ‘jobclub’ gekoppeld aan werkgevers.

Een eigen salon beginnen

Dankzij de bijdrage van STOOK (organisatie voor de kapperssector)  à 11.000 euro konden 36 jongeren daar afgelopen jaar de kappersopleiding volgen. De 17 jarige Lidia Covali is enthousiast dat ze deze kans heeft gekregen: “Ik ben tevreden over de inhoud van de opleiding. Je leert niet alleen kapsels maken, maar ook verven, vlechten en permanenten zetten.” In het dorp van de 19-jarige Olosea Suman was helemaal geen kapper. “Mensen moesten naar een ander dorp reizen voor een knipbeurt. Ik heb deze opleiding gekozen omdat ik in mijn dorp een eigen salon wil beginnen.”

Toekomst in eigen land opbouwen

Op drie na haalden alle deelnemers hun diploma. Vijf van hen hebben inmiddels zelf werk gevonden. De 28 anderen hebben zijn via de jobclub van het mobiliteitscentrum aan een baan gekomen. “Een prachtig resultaat,” vindt Willem Kruithof van CNV Kappers. “Voor deze jonge mensen is het geweldig dat zij een toekomst in eigen land kunnen opbouwen”.

Publicatiedatum 15 11 2011