DonerenNieuwsbrief
HomeOns werk

Groeiend geweld Guatemala

Opnieuw zijn in Guatemala twee werkende vrouwen vermoord. Zij hadden de moed zich in te zetten voor de bevolking van hun land. En betaalden dat met hun leven. Maria Santos Mejia (36) laat vijf kinderen achter. De jongste was nog maar vier maanden. Maria Santos was secretaris van een onafhankelijke vakbondsorganisatie in de maquilas (exportproductiezones). Vanaf een motor werd ze beschoten en in haar hoofd geraakt. Lesbia Elias Xurup (33) was lid van de FNL een organisatie voor betere publieke dienstverlening en bescherming van natuurlijke hulpbronnen. Zij werd overvallen in haar huis en vermoord met machetes.

Wie zich inzet voor werkenden, en vooral ook vrouwen loopt veel gevaar in Guatemala. Het geweld is de laatste maanden sterk toegenomen. De regering laat na de schuldigen te veroordelen. Vakbondsorganisaties wereldwijd vragen aandacht voor het geweld tegen werkenden en proberen op allerlei manieren de druk op de regering van Guatemala op te voeren om een eind te maken aan de straffeloosheid in het land. Beide vrouwen werden vermoord op 21 juli, de dag waarop wereldvakbondsorganisatie ITUC in Guatemala een conferentie tegen de straffeloosheid organiseerde, om het toenemend geweld aan de kaak te stellen. Op de conferentie is een verklaring aangenomen waarin is vastgelegd wat er nodig is om een eind te maken aan de ongelofelijke golf van geweld en waarin de regering wordt opgeroepen
•    de fundamentele rechten van werkenden te waarborgen
     (zoals het recht om een vakbond op te richten en daar lid van te worden)
•    het recht op leven te respecteren
•    een eind te maken aan de straffeloosheid
•    een eind te maken aan de femicide, dat is de golf van moorden op vrouwen die Guatemala teistert
•    het functioneren van de rechtspraak te verbeteren De hoop is dat de regering met het oog op de verkiezingen komende maand meer gevoelig zal zijn voor negatieve publiciteit en de werkende bevolking tegemoet zal willen komen. CNV Internationaal steunt in Guatemala het moeilijke werk van vakbondsorganisatie CGTG. Vakbondsorganisaties kunnen nauwelijks functioneren in Guatemala. Door samen te werken met andere maatschappelijke organisaties in de MISG probeert de CGTG sterker te staan. Bij een recent bezoek van CNV Internationaal  is er ook een ontmoeting geweest met de maquila-organisatie waar de vermoorde Maria Santos Mejia deel van uitmaakte.

Wat kunt u doen?

U kunt de werkenden in Guatemala ook helpen! Teken hier de petitie. Duizenden CNV-leden gingen u vooran!

Publicatiedatum 23 08 2011