DonerenNieuwsbrief
HomeOns werk

Weblog 3 ILO conferentie – Huishoudelijk werkers uit de schaduw

Vandaag is er op de ILO conferentie speciale aandacht voor huishoudelijk werkenden. Een groep die werkt in vaak zeer slechte omstandigheden. Bovendien zijn ze moeilijk te bereiken zijn en ze vallen vaak niet onder de arbeidswetgeving. Dat maakt het extra moeilijk verbetering in hun situatie te brengen. CNV-er Margreet Vrieling is blij met die aandacht op de derde dag van de ILO conferentie. ‘Want dat maakt hun problemen zichtbaar. En hopelijk gaan de delegaties bij terugkeer er daardoor in hun land ook echt iets aan doen.’ Want hoe weinig zichtbaar huishoudelijk werkers ook zijn. Het gaat wel om tientallen miljoenen mensen. En de vraag naar huishoudelijk werkers blijft toenemen. Dat komt enerzijds door vergrijzing. En ouders met jonge kinderen zorgen ook voor groei. Ondanks groei geen verbetering Helaas blijven de werkomstandigheden ondanks die groeiende vraag verre van rooskleurig:
  • slecht betaald,
  • zonder contract,
  • superlange werkdagen,
  • weinig of geen vrije dagen,
  • afgezonderd van eigen familie,
  • niet verzekerd,
  • gebukt gaand onder fysieke, verbale en psychologische intimidatie
Dat zijn over de hele wereld de zijn kenmerken van huishoudelijk werk dat meest vrouwen en kinderen doen.
Exploitatie van migrantenvrouwen Excessen van exploitatie van migrantenvrouwen zijn regelrechte vormen van moderne slaverij. Hun paspoort wordt ingenomen.  Opkomen voor zichzelf kunnen ze haast niet. Want ze spreken de lokale taal vaak nauwelijks. Lange dagen zwoegen en schrobben
Ongelofelijke aantallen kinderen zwoegen lange dagen. Het is wrang: Ze leggen schone schooluniformpjes klaar voor kinderen van hun werkgever. Die gaan naar school. Zelf blijven ze achter om te schrobben. Naar schatting 300.000 kinderen werken als huishoudelijke hulp alleen in Dhaka (Bangladesh) en 680.000 in Indonesie. En dat zijn slechts een paar cijfers.

Huishoudelijk werkers vallen niet onder arbeidswetgeving
Groot probleem is dat dit werk veelal niet onder de arbeidswetgeving valt. Maar, rechten hebben deze vrouwen en kinderen uiteraard wel Ook voor hen gelden de fundamentele arbeidsnormen. Kinderen horen niet te werken, zij horen te leren op school. En de vrouwen hebben het recht zich te organiseren. CNV Internationaal stimuleert organisatie huishoudelijk werkers Huishoudelijk werkers zijn moeilijk te benaderen. Juist daarom stimuleert CNV Internationaal haar partnerorganisaties om deze werkenden op te zoeken en te organiseren. Juist voor hen geldt: samen staan we sterker.
Het CNV heeft via haar partnerorganisaties onderzoek gedaan naar huishoudelijk werkers. En er is een gerichte campagne gestart: Maak huishoudelijk werk wereldwijd schoon. Kijk op www.schoonwerk.nl voor de speciale actie gericht op Sri Lanka

Publicatiedatum 01 06 2007