DonerenNieuwsbrief
HomeOns werk

Veel mis bij productie Olympische pennen en petjes

Vakbonden wijzen prins op uitbuiting Chinese werknemers

De Nederlandse vakbeweging roept prins Willem-Alexander op de uitbuiting van Chinese werknemers bij de productie van Olympische gadgets aan te pakken. De prins is juist herbenoemd als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). stuurden de prins een brief samen met de Schone Kleren Kampagne, een netwerk van vakbonden en andere organisaties. Ethische principes in Olympisch handvest
Volgens Paas zou de prins in het IOC de schending van werknemersrechten  moeten aankaarten. CNV voorzitter René Paas van het CNV en FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Vooral omdat het „bij de Spelen om meer gaat dan alleen sport”. Het Olympisch Handvest vermeldt „het stellen van goede voorbeelden en respect voor universele fundamentele ethische principes”. Veel mis bij productie petjes en pennen
Bij de productie van olympische petjes, pennen en tassen in Chinese fabrieken is veel mis. Dat blijkt uit het recente onderzoek Play Fair 2008 door de wereldvakbondsorganisatie ITUC. Enkele voorbeelden:

  • Het bedrijf Lekit maakt leren agenda’s en portemonnees en mascottes met Olympische logo's. Lekit is ISO gecertificeerd. Maar de arbeiders maken er wel dagen van 13 uur en dat zeven dagen per week. Ze verdienen de helft van het wettelijk Chinese minimumloon. Het bedrijf huurt ook kinderen in die dezelfde 13 urige werkdagen maken.
  • Yue Wing Cheong maakt de officiële Olympische tassen, met het Olympisch logo. Arbeiders verdienen er nog geen derde van het wettelijk Chinese minimumloon. Ook hier is de werkdag 13 uur lang, zeven dagen per week. Bescherming tegen schadelijke stoffen ontbreekt. Er zijn zelfs geen handschoenen. Dat is illegaal, niet alleen in het Westen maar ook in China.
De vijf ringen niet zomaar gebruiken
'Het IOC moet bij het afgeven van licenties voor het Olympische logo harde afspraken maken met bedrijven om goede arbeidsomstandigheden te waarborgen', benadrukt René Paas. In het Olympisch Handvest staat dat het gebruik van „de vijf ringen” niet zomaar mag. "Het moet bijdragen aan de ontwikkeling van de Olympische beweging en mag niet afleiden van haar waardigheid. Lees meer:

Publicatiedatum 09 07 2007