DonerenNieuwsbrief
HomeOns werk

Groene stoelen vliegen beter

Verhaal

Van staking naar sociale dialoog in Mali

Lees meer
De medewerkers van CNV Internationaal maken heel wat vliegkilometers. Vanaf nu gebeurt dat klimaatneutraal. De broeikasgassen die hun vliegreizen veroorzaken worden gecompenseerd. Of het nu gaat om een workshop onderhandelen in Roemenië, een bezoek aan een nieuwe vakbond in Kenia, of een training resultaatgericht werken op de Filippijnen. Ze vliegen er nu heen op groene stoelen.

In 2005 legden zij samen een luchtreis van 513.796 kilometer af. Dat zijn bijna 13 rondjes om de aarde De schadelijke CO2 uitstoot hiervan is 58,01 ton. De schadelijke uitstoot van alle broeikasgassen bedraagt 116,01 ton. Dat zat de CNV-ers niet zo lekker. Daarom heeft CNV Internationaal nu besloten die uitstoot te compenseren Boompje poten
Dat zouden ze kunnen doen door zelf bij thuiskomst een boompje te gaan poten. Maar de organisatie GreenSeat kan dat veel beter regelen. GreenSeat steunt projecten die bijdragen aan een beter CO2 evenwicht. Dat kunnen bosprojecten zijn. Maar het kan ook gaan om de inzet van nieuwe, duurzame energiebronnen. Koken met de zon
In Oeganda financiert Greenseat bijvoorbeeld vervanging van vervuilende door schonere energiebronnen. Mensen kappen daar schaars hout voor kookvuurtjes. Door te koken op zonnewarmte met de solar cooker hoeft dat niet meer. Dus komt daar minder CO2 vrij. Ook een groene stoel?
Op www.greenseat.nl kun je zelf snel het aantal bomen uitrekenen dat nodig is om jouw vliegtuigstoel 'groen' te maken. Binnen Europa kost dat vaak minder dan 10 Euro. Zo duur dus ook weer niet. En, aldus de eerste ervaringen van de CNV medewerkers: Een groene stoel zit veel lekkerder. Meer weten over groen vliegen?

Publicatiedatum 10 10 2006