DonerenNieuwsbrief
HomeOns werk

Rabiatou geweerd uit ILO delegatie Guinee

Verhaal

Van staking naar sociale dialoog in Mali

Lees meer
Vandaag ontmoet CNV-vertegenwoordiger Evert Jan Slootweg toevallig Rabiatou Diallo uit Guinee. Er lopen hier werkelijk honderden mensen rond verspreid over een oppervlakte zo groot als Kanaleneiland. Dus dat je elkaar treft, mag opmerkelijk worden genoemd. Diallo is ziek geweest, maar vertelt dat het nu naar omstandigheden goed met haar gaat. Na afloop van de ILO conferentie reist Rabiatou door naar ons land. Op 17 juni ontvangt ze namelijk de Wereldvrouw Trofee op Festival Mundial in Tilburg.

Rabiatou Diallo is ILO-gedelegeerde. Ze is secretaris-generaal van de CNTG, de grootste vakbond in Afrikaanse Guinee. Maar ze vertelt me dat het haar bijna niet was gelukt om naar Genève te komen dit jaar. De Guineese overheid wilde namelijk de reis van Rabiatou als algemeen secretaris van de vakbond CNTG naar de ILO in Geneve niet vergoeden. In plaats koos de overheid ervoor een veel kleinere, minder representatieve organisatie mee te laten reizen met de officiële delegatie. Rabiatou vecht terug
Begin 2006 leidde Wereldvrouw Rabiatou Serah Diallo met haar vakbond CNTG in Guinee een staking. Om de overheid te dwingen de grote problemen in Guinee aan te pakken. Toen dreigde Rabiatou al gearresteerd te worden. Gelukkig kon dit toen voorkomen worden. Helaas blijkt de overheid nu dus ook op andere manieren het vreedzame vakbondswerk van Rabiatou dwars te willen zitten. Rabiatou accepteert deze boycot niet. Ze vertelt me dat ze een klacht ingediend heeft. 

Publicatiedatum 07 06 2006