DonerenNieuwsbrief
HomeOns werk

xSri-Lankaanse dienstmeisjes willen Libanon ontvluchten Migrantenarbeiders in Libanon willen terug naar Sri Lanka

Verhaal

Van staking naar sociale dialoog in Mali

Lees meer
Op 1 augustus 2006 ontving CNV Internationaal een dringend verzoek van de NWC (National Workers Congress) in Sri Lanka. Deze partnerorganisatie van CNV Internationaal wees met klem op de zorgelijke omstandigheden waarin duizenden migrantenarbeiders uit Sri Lanka in Libanon verkeren als gevolg van de oorlog met Israël.

Migrantenarbeidsters
Zo’n 80.000 Sri Lankaanse vrouwen werken in Libanon. Deze migrantenarbeidsters waren voornamelijk werkzaam als huishoudelijk werkster en dienstmeid in rijke Libanese huishoudens. Nu veel Libanezen op de vlucht slaan voor het geweld, raken steeds meer Sri Lankaanse migrantenarbeidsters hun werk en vaak ook onderdak kwijt. Door papieren aan te vragen om het land te verlaten, lopen de vrouwen risico opgepakt te worden, omdat velen van hen illegaal in het land verblijven. De Sri Lankaanse ambassade is daardoor een ware vluchtelingenplaats geworden, waar de vrouwen hun toevlucht zoeken.  2500 van hen hebben zich al aangemeld bij de ambassade om de juiste papieren te krijgen, zodat ze Libanon kunnen verlaten. Protestbrief
De NWC heeft het CNV in de brief dringend verzocht om de president van Sri Lanka op te roepen druk te zetten op de Libanese autoriteiten om migrantenarbeiders in de gevangenis vrij te laten, zodat ze naar hun thuisland kunnen terugkeren. Ook vroeg de NWC de Sri Lankaanse autoriteiten op te roepen alle Sri Lankaanse migrantenarbeiders de mogelijkheid te geven om terug te keren naar hun thuisland. In reactie hierop heeft CNV Internationaal een protestbrief geschreven naar de Sri Lankaanse president, waarin gewezen werd op de zorgelijke omstandigheden waarin de Sri Lankaanse migrantenarbeidsters momenteel verkeren. Namens René Paas werden Sri Lankaanse autoriteiten opgeroepen zich in te zetten voor repatriëring van deze vrouwen en het zorgdragen voor hun veiligheid.

Publicatiedatum 08 08 2006